На Тернопільщині непрозоро розподіляють кошти на ремонти місцевих доріг

20.02.2020 16:14   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Уся ситуація розпочалася зі звернення сільського голови села Лядське, Монастириського району, що на Тернопільщині Михайла Шумеги до Максима Черкашина, представника партії «Голос» в області. Під час усної розмови йшлося, що у громади забрали кілька мільйонів бюджетних коштів, призначених на ремонт дороги місцевого значення.

«Дорога до сіл Лядське та Бобрівники перебуває у жахливому стані, до того ж є аварійною, - наголосив Михайло Шумега, сільський голова. - Цього року нам пообіцяли виділити кілька мільйонів, щоб відремонтувати частину дорожнього покриття. Зокрема йшлося про кошти з державного бюджету в сумі 15 380 000 гривень, які були направлені на ремонт доріг, та розподілені Монастириською райдержадміністрацією на три напрямки у відповідних сумах, із них на Лядське 4 млн.(офіційні документи знаходяться у Монастириській РДА), проте з невідомих причин дані кошти перезаплановані на Коропецьку ОТГ керівництвом Тернопільської ОДА».

Минулого року на ремонт під'їзної дороги до села Лядське було направлено 3 600 000 гривень, за рахунок яких відремонтовано 700 метрів дорожнього полотна, але оскільки дорога пролягає через гору під кутом нахилу, то ще 3 кілометри знаходиться у край незадовільному стані й потребують капітального ремонту, так як більше 20 років не проводилось жодного ремонту.

«Через такий стан дороги уже п'ять років немає автобусного сполучення з нашими селами, служби порятунку не можуть вчасно прибути по місцю виклику. Два тижні тому швидка допомога прибула через годину після виклику, хоч з райцентру до місця призначення 16 кілометрів, - наголошує сільський голова. – Та найбільше батьків тривожить те, що цією дорогою шкільним автобусом підвозять дітей до опорної школи. Під час зимової негоди автобус не може проїхати  проблемною дорогою, через що діти пропускають заняття, а під час ожеледиці є небезпека аварійної ситуації зсуву в урвище. Життям дітей не варто ризикувати».

Відтак, сільський голова від імені громад сіл Лядське та Бобрівники звернувся з проханням про допомогу до Максима Черкашина, представника партії «Голос» на Тернопільщині, а далі селищний голова підготував відкритий лист щодо вирішення проблеми до депутата Верховної Ради України, секретаря Комітету ВРУ з питань бюджету Володимира Цабаля.

Сьогодні, Володимир Цабаль звернувся з листом до голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігора Сопеля щодо обґрунтування несправедливого перерозподілу коштів та вжиття заходів з повернення коштів на ремонт автомобільних доріг місцевого значення  у Монастириському районі. Керівник області протягом 10-ти днів має надати відповідь, яку ми згодом опублікуємо.  

Як вирішити дану проблему у Монастириському районі та не допустити, щоб подібні випадки траплялися в інших громадах країни написав Максим Черкашин, представник партії «Голос» на Тернопільщині.

«Спочатку на ремонт дороги місцевого значення села Лядське з державного бюджету було виділено 4 млн. грн., проте згодом, керівництво Тернопільщини перезапланувало дану суму на Коропецьку ОТГ. Звичайно ж керівництво і мешканці обділених сіл незадоволені такою політикою, тому й звернулись до Народного депутата України Володимира Цабаля від партії «Голос» за допомогою, - відзначає Максим Черкашин. - Ситуація з дорогами, дворами, дитячими та спортивними майданчиками, іншими об’єктами благоустрою у громадах України однакова – ремонтують не те, що найбільше потребує ремонту, встановлюють майданчики не там, де вони найбільше потрібні. Об’єктивністю тут і «не пахне», все вирішують політичні домовленості та дзвінки поважних людей. У ситуації, яка склалась, ми переживаємо і за мешканців с. Лядське і за мешканців Коропецької громади та вболіваємо за ремонт їх доріг. Важливо, щоб процес визначення списку ремонту доріг та інших об’єктів був прозорим та об’єктивним».

Саме на вирішення цієї проблеми Максим Черкашин з Сергієм Притулою розробили проект з пілотною назвою «Громада на ремонті».

«Ми працюємо над тим, щоб розробити та запровадити уніфіковане, для громад України технічне рішення, яке дозволить чітко, прозоро і об’єктивно формувати проект титульних списків капітальних робіт у населеному пункті на основі введених даних та експертних висновків, - наголошує Максим Черкашин. - Завдяки цьому проекту вибір об’єктів у громадах, де проводяться ремонтні роботи, стане прозорим та зрозумілий мешканцям. Будуть першочергово ремонтувати ті об’єкти, які справді цього найбільше потребують! Двори, дороги, проїзди, дитячі та спортивні майданчики перестануть бути предметом торгу».

До слова, активісти з Коропецької ОТГ стверджують, що завдяки їх натиску на керівництво облдержадміністрації, їм вдалося відстояти кошти на ремонт власної дороги, та вони не хотіли, щоб ці гроші забирали в громади села Лядське.

«5 грудня в приймальній губернатора була зустріч з активістами Коропецької ОТГ. Їй передували десятки звернень в усі можливі інстанції, міністерства і навіть Президентам (останніх двох термінів). На цю зустріч ми взяли з собою камеру, от як знали. І пакет документів, експертних висновків про аварійність шляху і мосту. Нічиїх коштів ми не хотіли, начальник управління утримання автодоріг Соколовський В.М. озвучив, що

Знає - наша дорога є в незрівнянно гіршому стані. Помилка  -в поданні від району (райвлада об’єднані ТГ вважає чужорідним тілом на карті району). Монастириське керівництво опісля цього нас обіцяло «стравити» з активістами Лядського і Підліснянського напрямків, - написала у коментарях до посту Фейсбук Максима Черкашина Світлана Дрозд».

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews