Лариса Римар розповіла, чи святкує 8 березня і що таке «жіноче щастя»

07.03.2020 21:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Відома тернополянка, депутатка Тернопільської обласної ради, директорка музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької, лідерка Асоціації жінок України розповіла журналістам TeNews, чи святкує свято 8 Березня і що таке для неї поняття «жіноче щастя».

- Пані Ларисо, сьогодні в Україні багато людей вважають, що свято 8 березня – це рудимент радянщини. Як думаєте Ви?

- Щонайперше, вітаю усіх читачок TeNews, а також дружин, донечок і матерів читачів Вашого видання з весною, яка дає позитивний настрій, вселяє надію і віру на те, що з весною прийде оновлення та успіх.

Щодо святкування 8 березня, то кожен має право провести цей офіційний вихідний день так, як заманеться: на роботі, на активному відпочинку, в депресії, перед телевізором, або ж подарувати кілька приємних слів та хвилин уваги своїм рідним жінкам.

Погоджуюсь, що в Україні багато політиків ставляться до цього дня стереотипно. Якщо проаналізувати опис цього дня на різних мовах  у Вікіпедії, то в кожній країні по різному трактують, що це за день. Наприклад, українська Вікіпедія називає цей день святом феміністок (сміється). Інші називаються це свято  день боротьби за рівні права та емансипацію, інші – днем жінок і миру.

- Отож, Ви вважаєте, що 8 березня – це не свято феміністок?

- Хочу наголосити, що це свято усіх жінок, які у 21 столітті поділяють погляди рівності прав жінок і чоловіків у всіх сферах життя. Звичайно, сьогодні нас не дивує, що жінки маються практично рівні права у всьому. Але так було не завжди! І про це не треба забувати!

Відомо, що перші широкомасштабні жіночі акції за боротьбу за рівні з чоловіками права відбулися  8 березня у далекому 1858 році страйком американських текстильниць у Нью-Йорку, який тоді отримав назву «марш порожніх каструль». Жінки вимагали рівної з чоловіками заробітної плати, поліпшення умов праці та 10-годинного робочого дня. А через понад півстоліття тисячі жінок 8 березня 1908 року вимагали виборчих прав та заборону праці дітей. Пізніше протестні жіночі настрої з Америки поширилися в Європу.

Також хочу нагадати, що офіційно цей день називається Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Рішенням Організації об’єднаних націй, яка налічує майже 200 країн-учасниць, цей день відзначають в усьому світі з 1977 року.

Зрештою, що може бути найсвятковішим, а ніж весна і жінка, яка несе нове життя і мир!

- А як святкуєте Ви?

- Традиційно ми з моїми хлопцями їдемо вітати маму та чоловікову бабусю. У цей день є гарна нагода побачитися та подарувати квіти найулюбленішим та найдорожчим жінкам у нашому житті.

- Що для Вас означає поняття «жіноче щастя»?

- Щастя, загалом, категорія філософська. У кожної людини є свої критерії та уявлення про щастя. Для мене «жіноче щастя» - це, коли гармонія в душі, коли ти задоволена своїм зовнішнім виглядом, вчинками і успіхами, коли хочеться усміхатися людям, які тебе оточують, а, головне, коли здорові та щасливі твої рідні і друзі!

- Дякую за розмову!

Спілкувався Тарас Савчук


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews