Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Письменники Рівненщини вшановують пам'ять Великого Кобзаря: Тарас Шевченко крокує крізь віки

09.03.2020 11:28   Автор : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Усе прогресивне людство у ці березневі дні віддає шану відомому на увесь світ українському поетові Тарасу Григоровичу Шевченку. В книгарнях, бібліотеках, навчальних закладах та й просто на майданах українських міст відбуваються заходи присвячені Дню народження українського генія.

3 березня в приміщенні Будинку культури міста Острога відбулася традиційна на Рівненщині значна подія ‒ урочистість, присвячена Шевченківській естафеті ‒ «Дорогами поета на Рівненщині». В цей сонячний весняний день ‒ День письменника, з усієї області з’їхалися відомі літератори, члени Спілки письменників України, щоби вшанувати пам’ять великого Кобзаря та подарувати молоді, громадськості міста своє промовисте художнє слово.

На урочистому заході начальник управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк виразним полум’яним поетичним словом привітала усіх присутніх зі святом, закликала й надалі шанувати творчість великого поета ‒ полум’яного борця за народне щастя, беручи у своє сучасне життя незламну віру Тараса Шевченка у перемогу над поневолювачами, його прагнення волі і свободи для українського народу. А красному письменству Рівненщини очільниця побажала нових творчих злетів та подальшої популяризації художнього українського слова.

Голова Рівненської організації Національної спілки письменників України Ірина Баковецька-Рачковська також поздоровила усіх зі знаковою подією та прочитала свій вірш «Коливо», який присвячений усім воякам, полеглим за незалежність України. Пані Ірина зауважила, що мудрість і незламність духу Кобзаря, його усталена громадянська позиція можуть слугувати прикладом і для сучасного свідомого громадянина України, який відстоює своє право на незалежну державу. Перед присутніми виступив Микола Тимчак ‒ поет, прозаїк, музикант, художник. Він прочитав власні поезії, а також сказав про присутні сучасні загрозливі тенденції нівелювання видатних досягнень в царині національної культури та мови. Письменниця, журналістка Анна Лимич зауважила, що українці ‒ щасливі тим, що мають такого генія, талант якого визнано в усьому світі. Наостанок свого виступу вона прочитала свої ліричні вірші. Поетка-бард Лідія Гольонко проникливо співала власні композиції, підкорюючи увагу слухачів своїм майстерним виконанням.

Для передачі Шевченківської естафети «Дорогами поета на Рівненщині» на сцену були запрошені керівник апарату Острозької державної адміністрації Людмила Козак та Голова Гощанської адміністрації Василь Романюк. Державні керівники відзначили велику просвітницьку, культурну, патріотичну значимість заходу, який відбувається і крокує по Рівненщині як естафета високого літературно-поетичного мистецтва, даючи змогу мешканцям міст і сіл почути кращі твори місцевих поетів і письменників.

Біля пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку читали свої твори члени Національної спілки письменників України: Михайло Степанюк, Галина Гнатюк, Тетяна Собецька, Олександр Берестяний, Віра Мельникова, Вікторія Климентовська, Юрій Матвійчук.

Прикрасили поетичне свято колективи художньої самодіяльності острозького Будинку культури: чудовий фольклорний хор, талановиті співаки та співачки. Особливо сподобався слухачам спів випускника Національного університету «Острозька академія», учасника «Голос України» Юрія Момотюка .

Шевченківська естафета «Дорогами поета на Рівненщині» відбулася з ініціативи Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України та за сприяння Рівненської обласної державної адміністрації та Острозької районної державної адміністрації.

У неформальній обстановці ще довго тривало спілкування з молоддю та колегами по перу І як говорять старі люди, миру нам усім, здоров’я та діждатися нам наступного року, щоб продовжити традиційну поетичну естафету на Гощанській землі! 

ВІРА МЕЛЬНИКОВА,

письменниця, журналістка


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews