Фермер з Тернопільщини виготовляє еко-брикети з соломи, котрі можуть замінити паливо

10.03.2020 20:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Агроцентр

Володимир Коваль — відомий на Тернопільщині фермер. Він активно займається вирощування насіннєвої і товарної картоплі та виготовленням паливних брикетів з соломи та ріпаку, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні у господарстві фермера 4,8 тисячі землі, у семи областях Тернопільської області. Займатися паливними екобрикетами почав на початку 90-х. Тоді був одним з перших хто почав займатися виробництва дизельного пального з ріпаку.

Наступним кроком стало відкриття новітнього цеху з переробки соломи на паливні брикети. Новий цех оснащений сучасним обладнанням, вартість якого склала близько 2 млн грн. Процес переробки соломи включає в себе: розривання тюків соломи, її подрібнення, сушку, брикетування та зберігання вже готових брекетів. Подібний цех може виготовляти до 20 тонн брикетів на добу, та 6 тисяч тонн на рік.

Подібні паливні брекети користуються попитом не лише серед великих підприємств, а й навіть серед звичайних жителів.

“Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал /кг. Отже, відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природному газу”, — розповів Володимир Михайлович.

За словами фермера, тонна паливних брикетів із соломи замінює до 4-6 кубометрів дров, при вартості 2200-2500 гривень. А вага одного кубометра дров від 350 до 450 к. Крім того, дрова потрібно привезти, розвантажити, порізати, поколоти, поскладати, а це значні додаткові грошові витрати, які під силу далеко не кожному. 

Господар планує, що подібна справа повністю окупиться за два роки.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Агроцентр