Творчість креативного митця з Тернополя презентували в обласному центрі

18.03.2020 10:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Терен

Днями у ТРЦ «Подоляни» відбувся книгофест, ініціатор проведення якого – почесний консул Угорщини в Тернополі та області, президент Благодійного фонду «Подоляни» Тетяна Чубак. У рамках цієї культурно-мистецької події чисельним шанувальникам книги була запропонована цікава програма. 

Зокрема, це – зустріч із художником, графіком, ілюстратором, художнім редактором, членом Спілки дизайнерів України Олегом Кіналем та презентація його творчості.

Олег Кіналь – митець непересічний, чия творчість невіддільна від реалізації ідей та задумів, спільних із дружиною Наталею, дизайнером та однодумцем у чисельних оригінальних видавничих, культурно-мистецьких проектах.

Спілкуючись із учасниками та гостями книгофесту, Олег Кіналь зупинився лише на деяких аспектах своєї творчості, яка вже не один рік захоплює багатьох   поціновувачів його мистецтва.

– От, ілюстрував я казку Івана Франка «Фарбований лис». Працюючи над ілюстраціями до цього відомого твору, я враховував те, що дитині не можна давати спотворені зображення тварин, скажімо, звірів – в одязі, у джинсах, взутих. Дитина – маленька, вона, як губка сприймає побачене. Лис – то значить лис,  ведмідь – це ведмідь, а не якась незрозуміла істота. Тому я це врахував, коли створював образи для казки Івана Франка. Так, там звірі мають певний характер, який надав їм письменник, то це у певній мірі і відбилося у малюнках. Узагалі, я вважаю, що ілюстратор має підкреслити задум автора, він візуалізатор авторської ідеї класичного твору. А діти, зрештою і дорослі, тримаючи в руках таку барвисту книгу «Фарбований лис», – від неї книги просто у захопленні, – каже Олег Кіналь. 

На великому екрані митець показав лише окремі фрагменти із великого переліку дитячих книг, які він ілюстрував. 

Зокрема, це – «Аліса в задзеркаллі» Льюїса Керролла, «Маленький Мук» Вільгельма Гауффа, «Пригоди барона Мюнгаузена» Еріха Распе, «Рікі-Тікі-Таві» Редьярда Кіплінга, «Пригоди Цибуліно» Джанні Родарі.

Під час презентації своєї творчості Олег Кіналь розповів, зокрема, як створювався перший в Україні креативно ілюстрований всеукраїнський дитячий журнал пізнавально-розважального спрямування «Клас», як творилися ілюстрації до книг наших земляків – письменників Лесі Коковської – Романчук, Сергія Ухачевського. Це – «Казка про Перлинку» та «Цвіте терен», «Карпатський капкан», «Легенди нескореної зими». 

Згадав художник і те, як працював над оформленням книг відомого історика-дослідника Володимира Білінського, автора бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь». Згодом автор цих книг запропонував Олегу Кіналю проілюструвати його унікальну трилогію: «Україна-Русь» – «Споконвічна земля», «Україна –Русь» – «Князі  Галицькі-Острозькі», «Україна- Русь» – «Українська звитяга».

Тоді ж виник задум створення графічних образів портретів славетних князів Галицьких-Острозьких. Нині таких портретів авторства Олега Кіналя є вже двадцять.  

Художник не минув у своїй розповіді і роботу над ілюстраціями до роману Василя Шкляра «Маруся», масштабний проект з оформлення серії книг  легендарної «Бондіани»  Ієна Флемінга.

Серед знакових робіт митця з Тернополя – ілюстроване оформлення легендарної тетралогії американського письменника-фантаста Дена Сіммонса «Пісні Гіперіона»,  випуск марок на честь героїчної події – 100-річчю «Чортківської офензиви», робота над фотоальбомами «Замки Тернопілля» та «Український Єрусалим».

Про все це і дізналися учасники та гості книгофесту під час презентації творчості художника, графіка, ілюстратора, художнього редактора, члена Спілки дизайнерів України Олега Кіналя.

Довідково.  Олег Кіналь народився у 1966 році у  Бережанах в родині лікаря-окуліста і вчительки української мови та літератури. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. Івана Труша, навчався на факультеті книжкової графіки Львівського поліграфічного інституті ім. Івана Федорова (сьогодні – Українська Академія друкарства). 

Згодом працював в тернопільському художньому комбінаті художником-оформлювачем шостого розряду. 

Потім – у видавництві “Тарнекс Арт” головним художником періодичних видань, зокрема газет “Пан+Пані” та першої в Україні кольорової газети “Пані & Пан” (1991-1997 рр.). 

Ініціатор та співавтор дитячих журналів “Клас”, “Класні ігри”. Головний художник видавництва “Школярик” .  Співпрацював та співпрацює із видавництвами “Мрії збуваються”, “Поліграфіст”, “АСК”, “Спектраль”, “Навчальна книга Богдан”, “Джура”, 

“Історичні місця рідного краю”, “Кальварія”. Автор серії видань фотоальбомів “Тернопільщина – земля любові нашої”. 

Досліджує історію Галичини та Волині, зокрема з дружиною Наталею завершують дослідження історії життя Святого Амфілохія Почаївського.  Допомагає розбудові та реставрації храмів УПЦ в Кременецьких горах. За багаторічну просвітницьку діяльність нагороджений орденом УПЦ «ім. Кирила і Мефодія».

Серед знакових робіт митця з Тернополя – ілюстроване оформлення легендарної тетралогії американського письменника-фантаста Дена Сіммонса «Пісні Гіперіона»,  випуск марок на честь 100-річчя героїчної події – 100-річчю «Чортківської офензиви», автор і художник яких теж Олег Кіналь. 

Він – учасник Всеукраїнського  мистецького пленеру у Зарваниці із створення низки історичних портретів гетьманів-державотворців України, де майстерно відтворив образ  українського військового та політичного діяча, гетьмана Павла Полуботка.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Терен