Замість боротьби з коронавірусом бюджетні мільйони перерахували фірмі голові ОДА Віталія Коваля

27.03.2020 15:57   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: Україна-інфо

Минулого тижня на Рівненщині вибухнув черговий корупційний скандал. На сесії обласної ради частина депутатів, очевидно на прохання керівництва обласної адміністрації, вирішили не фінансувати програму боротьби із коронавірусом, а кошти роздерибанити між своїми.

Програму з запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області COVID-19 створило управління охорони здоров’я області, спільно із лікарями та профільниими фахівцями. Для її виконання пропонувалось в терміновому порядку закуповувати апарати штучної вентиляції легень, приводити до ладу інфекційні відділення по області, споряджати медичних працівників і жителів області засобами індивідаульного захисту та закуповувати тести на коронавірус, - пише Україна-інфо.

null

Втім виявилось, що для голови ОДА Віталія Коваля та очільника обласної ради Олександра Данильчука – це проблеми не пріорітетні. Бо з необхідних 100 мільйонів гривень на виконання програми виділили всього четверть – 25 мільйонів. Відповідно на Рівненщині скоротиться і кількість придбаних апаратів ШВЛ, масок та інших, життєвонеобхідних засобів для боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19.

Чому ж та як так сталось? Річ у тім, що голова обласної адміністрації Віталій Коваль та його хрещений батько – голова обласної ради Олександр Данильчук, змогли переконати частину депутатів не розподіляти 60 мільйонів з резервного фонду області на програму боротьби із коронавірусом. За це виділили із того ж таки резервного фонду 29 мільйонів на округи депутатыв, аби ті могли їх роздерибанити по своїх кишенях.

null

Куди ж поділася інші тридцять мільйонів було не відомо до 23 березня. Бо ж саме цього дня департамент з питань будівництва і архітектури Рівненської ОДА перерахував цю суму коштів на рахунок фірми ТОВ «ВВВ Монтаж». Тридцять мільйонів – це аванс за ремонт доріг  Березнівського та Дубровицького районів.

Найогидніше, що саме Віталій Коваль був директором ВВВ «Монтаж» до вересня 2019 року, а опісля цього одразу став головою Рівненської ОДА. Орієнтовно тоді ж Віталій Коваль перестав керувати ще одним підприємством ТОВ «Санако», яке очевидно, займається постачанням пального для ВВВ «Монтаж». Виконавчим директором ТОВ «Санако» Віталія Коваля був його хрещений – голова обласної ради Олександр Данильчук.

Підтвердженням безпосередньої причетності Віталія Коваля до фірми ТОВ «ВВВ Монтаж» і сьогодні, є той факт, що отримувачем прибутку, тобто кінцевим бенефіціаром є Олексій Пустовіт, який нині працює штатним помічником голови Рівненської ОДА. До речі, до того, як Віталій Коваль очолив Рівненську ОДА, Олексій Пустовіт працював у нього на фірмі «ВВВ Монтаж» на посаді помічника директора.

Загалом, за два останніх роки ВВВ «Монтаж, а тобто Віталій Коваль та Олександр Данильчук, освоїли колосальну суму коштів на ремонтах доріг області – майже пів МІЛЬЯРДА гривень. Більшість – латаючи дорожнє покриття у північних районах нашої області, а отже саме їм потрібно дякувати, влітаючи в чергову яму.

Ще один цікавий факт, що тридцять мільйонів гривень, які сімейний підряд Коваля-Данильчука по суті вкрав з програми боротьби з коронавірусом – лише невеликий аванс на закупівлю необхідних матеріалів, а основна сума має перейти із обласного бюджету в їх брудні ручки згодом. А отже чекати в області реальної боротьби із коронавірусом, чи хоча би спроб виявити хворих цим смертельним вірусом – не варто. Бо ж ці двоє нахабних чиновників не бояться ні громадського осуду, від якого завжди можна втекти в Куршавель, ні коронавірусу, бо від нього лікуватимуться точно не в Сарненській районній лікарні.

Нагадаємо, що раніше мародерство, у часи надзвичайної чи військової ситуації, каралося у відповідності до кримінального кодексу УРСР довічним ув’язненням, або розстрілом на місці злочину. Однак ця норма не увійшла до українського законодавства, а такі колосальні розкрадання, що, очевидно, призведуть до смертей простих мешканців області каратимуться максимум штрафом за корупцію.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Україна-інфо