Які громади Тернопільщини найбільше економлять бюджетних коштів в системі ProZorro?

31.03.2020 10:13   Опубліковано : Сергій Волохатий
Джерело: TeNews

Експерти Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» провели розрахунки показників економії коштів місцевих бюджетів ОТГ області, проаналізувавши 225 конкурентних процедур закупівель у  2019 році. Загалом, було проведено детальне  дослідження усіх громад Тернопільщини за винятком новостворених ОТГ. Аналізувалися закупівлі, які проводилися безпосередньо радами ОТГ та їх самостійними структурними підрозділами.

Громади Тернопільщини сумарно зекономили понад 150,5 млн. грн. коштів місцевих бюджетів. В кожній громаді різний об'єм закупівель. Наприклад, у Тернопільській ОТГ 97 конкурентних закупівель через систему ProZorro на загальну суму  377,5 млн. грн., де економія становить 95,1 млн. грн.

Найкращий показник зекономлених коштів на одного жителя продемонструвала Білецька ОТГ – близько 671 грн., а у співвідношенні зекономлених коштів з капітальними видатками найкраща ситуація у Копичинецькій ОТГ – 91,1 %.

Лідерами економії коштів є Тернопільська (95,1 млн грн.), Зборівська (7,3  млн грн.), Білецька (6,7 млн грн.), Копичинецька (4,3 млн грн.), Підволочиська (4,1 млн грн.) та Байковецька (3,1 млн грн.) об’єднані територіальні громади. Загалом вигоду користування системою публічних закупівель продемонстрували аж 42 громади Тернопільської області.

«Щодо предмету конкурентних процедур закупівель, то із 225 проведених: 64 стосувалися закупівлі енергоресурсів, 44 – товарів  та послуг по благоустрою, 39 – продуктів харчування, 32 – будівельних робіт (капітального будівництва, капітального ремонту та реконструкції), 21 – машин, автомобілів і обладнання, решта 25 – інших товарів, робіт та послуг. Якщо говорити за цільове призначення закупівель, то із 225 проведених конкурентних процедур: 104 було проведено для потреб установ та закладів освіти та науки, 68 – для потреб житлово-комунального господарства та благоустрою, 53 – для інших потреб», – розповідає Сергій Триюда, радник з питань муніципальних фінансів та управління.

Спостерігається позитивна динаміка проведення аукціонів на допорогові суми. Таке рішення корисне не лише з позиції заощадження бюджетних коштів, а також стимулює бізнес працювати в громадах.

«Ми рекомендуємо розпорядникам бюджетних коштів громад області проводити конкурентні процедури закупівель навіть на допорогові суми. Такі заходи сприятимуть ще більшій економії коштів місцевих бюджетів, стимулюють розвиток підприємництва в ОТГ та створюють позитивний імідж самому органу місцевого самоврядування», – зазначив Михайло Лисиканич, радник з питань місцевого самоврядування та децентралізації.

У Тернопільському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою» планують й надалі надавати консультативну та методичну допомогу ОТГ з питань проведення публічних закупівель. 

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Довідково: За основу бралися дані веб-порталу публічних закупівель «Prozorro». Сума зекономлених коштів визначалася як різниця між очікуваною вартістю предмету закупівлі та ціною предмета закупівлі, зазначеною в договорі з переможцем тендеру. При цьому враховувались і зміни ціни договору в тому числі й при зменшенні обсягів закупівлі (у разі наявності таких). Аналіз проводився лише відносно конкурентних процедур закупівель; по неконкурентних процедурах, таких як допорогові закупівлі, переговорна процедура, тощо, аналіз не проводився, оскільки проведення таких процедур не передбачає економії коштів.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews