Рівне. Оствиця у квітні, - Юрій Ойцюсь поділився світлинами (фото)

06.04.2020 09:12   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Саме там, на лівому березі Басівкутського водосховища, Юрій Ойцюсь зі своїми спільнодумцями створюють Парк історичної реконструкції, що відтворюватиме атмосферу часів Київської Русі, Городище Оствиця.

«Раніше ми розповідали чому обрали назву "Оствиця" https://cutt.ly/jtDDebE, а тепер розкажемо чому "городище". І це не про село поряд з містом Рівне.

Городище - давнє укріплення, що були оточені земляними валами з ровами. Городища будувалися переважно у важкодоступних місцях – на високих мисах та останцях, для того щоб сховатися під час нападу на поселення. Їх розміри – від 0,1 до кількох сотень га.

Одне з таких давніх укріпленнь існувало на лівому березі Басівкутського водосховища, про що свідчить насип заввишки 7-9 м. та ряд археологічних знахідок. У книзі "Погоринські міста Х-ХІІІ ст.", археолог Богдан Прищепа описав близько сотні таких городищ у басейні річки Горинь. Отримані археологічні джерела дають змогу датувати Басівкутське городище XI – першою половиною XII ст. Більше про розкопки: https://cutt.ly/4tDSNKN.

Територія парку історичної реконструкці знаходиться у підніжжі цього городища. Ми ініціювали провести разом з археологом Олексій Войтюк та Управління Культури і туризму тарас максименко Археологічна експедиція. Городище Оствиця. Весна 2020, щоб детальніше дослідити пам`ятку».

А поки триває підготовка, Юрій Ойцюсь на своїй сторінці у Фейсбук активно ділиться світлинами:

«Якщо на Оствиці відкрити очі та спокійно постояти, багато чого побачиш».

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

null
Фото: Юрій Ойцюсь

 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews