Руїни замку в Гологорах: ретро фото

12.04.2020 20:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Сьогодні пропонуємо нашим читачам поглянути на руїни Гологорівського замку, який у міжвоєнний період знаходився в складі Тернопільського воєводства (1921-1939). Із знайдених фото можна дізнатись, яким був стан замку у 1920-х роках, адже сьогодні він є повністю зруйнований для сучасників.

Твердиня знаходилась біля містечка Гологори (тепер село у Золочівському районі Львівської області).

Саме Гологорівський замок вважався одним з найдавніших замків у Галичині, на думку деяких — одна з найстаріших фортифікаційних споруд на Русі. Замок був родинним «гніздом» родини шляхтичів Гологірських.

Відомо, що замок мав форму чотирикутника, його оточували вали і рів з водою. До нього можна було увійти лише через підйомний міст.

В 1792 р. доля замку змінилась кардинально, його власники Стаженські продали замок (вже як суцільну руїну) отцям-домініканам із Підкаменя. Після того замок вже не відновлювали. В XIX ст. руїни замку частково розбирають на будівельні матеріали. Остаточно рештки замкових мурів розібрали у 1950-х роках для будівництва поряд корівників.

В попередній публікації про Гологори на Тернопільщині, ми розповідали, як розважались взимку місцеві мешканці.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

Джерело фото: szukajwarchiwach.gov.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews