Костел в Язлівчику на ретро фото

13.04.2020 21:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Відомо, що в міжвоєнний період північний схід сучасної Львівської області входив до складу Тернопільського воєводства (іноді вказують як Тарнопільське воєводство).

В мережі Інтернет вдалось розшукати цікаве фото 1936 року. На ньому зображено дерев’яний костел в селі Язлівчик Тернопільського воєводства. Будівля є досить цікавою. І досить цінним є те, що костел зберігся до наших часів і всі бажаючі їх можуть побачити, але не в Язлівчику, а у Львові. Відомо, що храм було зведено у 1936-1937 роках. Ймовірно, фото, яке ви бачите, якраз було зроблене після того, як костел побудували.

Храм побудували за гроші спільноти римо-католицької парафії Бродів, яка на той час об'єднувала близько двадцяти сіл Бродського повіту та за сприяння Курії Будівництва Каплиць та народних Будинків.

Автором проекту костелу був Будівельний Відділ Тернопільського Уряду Воєводства. Проект був затверджений 7 березня 1933 року. Храм являв собою однонавну зрубну дерев’яну споруду з двома відсіками біля вівтарної частини та двома відсіками з боку головного входу.

З відкритих джерел дізнаємось, що дерев’яний головний вівтар зроблений у формі порталу з колонами коринфського ордеру, на нижній частині якого вирізьблено прізвище фундатора Павла Голіновського та дату «1936».

Після Другої світової війни храм певний час був сільмагом. Тривалий час костел був пусткою та поступово руйнувався, й до 2009 року дійшов до повної руїни. Восени 2012 року костел був розібраний групою польських студентів на чолі з професором, завідувачкою кафедри екологічного дизайну Гданської Політехніки Романою Цєльонтковською та перевезений до Львова. Влітку 2013 року, польські реставратори зібрали його на новому місці — у Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

Джерело фото: szukajwarchiwach.gov.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews