Богдан Яциковський: «У Лаврі збирають сотні парафіян, заражають їх, і все сходить з рук»

18.04.2020 19:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Депутат Тернопільської обласної ради Богдан Яциковський на своїй сторінці у Facebook написав про те, як оцінює ситуацію навколо захворюваності на коронавірус у Почаївській Лаврі і в той же час служіння там без дотримання правил карантину. На думку Богдана Яциковського, на факти зараження COVID-19, які були й раніше і становили ризик для інших людей, влада області та правоохоронні органи чомусь практично не звернули уваги, і аж тепер, коли  це почула уся Україна – почали діяти.

«Шила у мішку не втаїш. – пише Богдан Яциковський. - Сьогодні вже вся Україна знає, що у Почаївській Лаврі – новий епіцентр зараження коронавірусом. 

Прикро, дуже прикро, але саме про такий можливий сценарій поширення хвороби я, як депутат обласної ради, повідомив у своєму зверненні до ОДА та правоохоронних органів ще 23 березня – після того, як президент Молдови на увесь світ заявив, що у Лаврі заразилися коронавірусом восьмеро молдаван.
До речі, на початку квітня цю ж інформацію підтвердила головний санітарний лікар області Оксана Чайчук (див. лист-відповідь від неї на мій запит).
Однак, ці усі факти, на жаль, так і не спонукали голову ОДА Володимира Труша вжити адекватних заходів, щоб локалізувати осередок зараження. Більше того, він або зовсім не володів ситуацією, або свідомо приховував важливу інформацію від депутатів обласної ради та громадськості. Так, уже у середині квітня на позачерговій сесії облради на моє пряме запитання, що діється у Почаєві, він назвав заяву президента Молдови фейком, зіславшись на лист з Лаври, що там все нормально (див. моє відео від 13 квітня 2020 р).

У тому, що цей чиновник далекий від реалій, я зрозумів також з відповіді за його підписом, яку отримав більше, ніж через 20 днів з часу мого звернення.

У таких же листах від коронавірусних проблем у Лаврі «відхрестилося» і СБУ та Нацполіція. Виявляється, забезпечення виконання карантинних вимог та реагування на потенційні загрози не у їх компетенції. (див. листи-відповіді СБУ та Нацполіції).

Сьогодні вранці, насамперед, переглянув статистику захворювань на COVID-19. Зокрема, за останню добу на Тернопільщині виявлено 20 випадків, майже половина з них - у Кременецькому районі: м. Кременець – 1, м. Почаїв – 5, с. Будки – 1, с. Старий Почаїв – 1. То яких ще доказів чи фактів потрібно обласній адміністрації та правоохоронним органам, щоб зрозуміти, що на сьогодні саме Почаївська Лавра та прилеглі до неї території є найбільш небезпечними у плані поширення коронавірусу. До речі, у цьому зізналася і головна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук, яка повідомила, що в Почаївській Лаврі підозрюють великий спалах коронавірусу. Хворобу не можуть діагностувати, оскільки настоятель Лаври відмовляється від співпраці.

Свята наївність! Як це не можуть? Адже в Україні діють жорсткі карантинні заходи, за порушення яких в особливо небезпечних випадках можна притягнути і до кримінальної відповідальності. Людей за вихід на вулицю без маски нещадно штрафують. А в той же час у Лаврі збирають сотні парафіян, заражають їх, і все сходить з рук. Де ж принциповість влади? Де один закон для всіх?

На сьогодні у Кременецькому, Шумському та Збаразькому районах вже зафіксовано 50 інфікованих осіб. Тут живуть наші люди, наші земляки. І захистити їх – першочерговий обов’язок кожного патріота Тернопільщини. Зрештою, до кого це я звертаюся, якщо голова ОДА не тутешній. Для нього загрозлива ситуація в нашому краї, як чужа біда. Мовляв, співчуваю, але добре що мене оминуло. Більше того, за інсайдерською інформацією мені стало відомо, що влада готує Володимира Труша на посаду голови Державної податкової служби України.

І наостанок. Не доведи Господи, щоб через бездіяльність влади Кременеччина повторила сумну долю Монастирищини. Тому ще раз наголошую, що у випадку погіршення коронавірусної ситуації у волинських районах, фракція Радикальна Партія Олег Ляшко оперативно добиватиметься скликання позачергової сесії та висловлення недовіри Володимиру Трушу», - зазначає депутат Богдан Яциковський.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews