Через масові порушення закону московський патріархат можуть виселити з Почаївської лаври?

26.04.2020 14:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Файне місто

Релігієзнавець Дмитро Горєвой у рубриці «Точка Зору» на Радіо Свобода роздумує над тим, чи понесе хтось покарання за порушення карантину під час Великодня. 

Зокрема, директор ГО «Центр релігійної безпеки» звертає увагу на події, які розгорнулися довкола Почаївської лаври на Тернопільщині. 

Почаївську лавру називають одним із епіцентрів поширення коронавірусу в Тернопільській області. На ранок 25 квітня уже зафіксовано 83 випадки зараження у Кременецькому районі.

Цього тижня поліцейські розпочали кримінальні провадження за статтею 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. 

Божественна літургія у Почаївській Свято-Успенській лаврі відбулася за участю великої кількості вірян. Згідно із попередніми домовленостями з духовенством Почаївської лаври, богослужіння мало проводитися з виконанням всіх умов та правил карантину. Прихожани мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі. Пасхальне богослужіння розпочалося о 23-й годині. В цей час поліцейські зафіксували скупчення людей у храмі, ще кілька десятків прихожан перебували на вулиці. Переважна більшість не дотримувалися дистанції. Окрім того, під час релігійної відправи духовенство відчинило двері монастиря, й віряни, всупереч встановленим обмеженням, почали заходити всередину, – повідомили у Національній поліції. 

Як відзначає Горєвой, порушення карантину в час пандемії коронавірусу – не перший випадок, коли великі монастирі УПЦ (Московського патріархату) демонстративно порушують законодавство і так само демонстративно уникають відповідальності. Вони вважають, що оскільки вони відділені від держави, то державні закони на них не розповсюджуються.

Відкриття кримінальних проваджень – це правильна реакція. Я так стверджую не тому, що підтримую переслідування релігійних організацій, ні. А тому, що я бажаю верховенства права, перемоги законності над злочином та торжества справедливості. Якщо ти закликаєш людей порушувати карантин, знаючи, що наражаєш їх на смертельну небезпеку (а левова частка вірян – це пенсіонери, які у найбільшій зоні ризику), – будь-ласка, відповідай за законом, – розмірковує релігієзнавець.

Воднлчас, понад 20 тисяч осіб уже підписали петицію на сайті президента України з вимогою розірвати договір із УПЦ (МП) та передати Києво-Печерську лавру Православній церкві України (ПЦУ).

Відповідно до профільного закону «Про свободу совісті» (ч. 5 ст. 16) суд розглядає питання про ліквідацію релігійної організації за позовом або того, хто відповідальний за реєстрацію релігійної організації, або прокурора. 21 серпня 2019 року було створено Державну службу України з етнополітики та свободи совісті. Саме на неї і покладена відповідальність за реєстрацію монастирів, єпархій, місій та інших форм релігійних організацій, окрім громад, – додає Горєвой. 

Нагадаємо, 21 квітня на в’їздах у Почаїв облаштували чотири карантинні пости.

Напередодні, 16 квітня головний санітарний лікар області Оксана Чайчук розповіла, що в Почаївській лаврі може бути спалах коронавірусу, але його не можуть підтвердити через відмову настоятеля від співпраці.

Наразі в Олександрівській лікарні Києва з коронавірусом перебуває четверо священників з Почаївської лаври, але чому їх перевезли саме в столицю – невідомо. 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Файне місто