Як виглядала Теребовля в ХVII ст

16.05.2020 21:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

Сьогодні пропонуємо нашим читачам переглянути цікаве зображення XVII ст., на якому зображене місто Теребовля на Тернопільщині. Автором є голландський художник, ілюстратор Ромейн де Хоге (1645-1708).

На його картині 1708 року можна побачити події, які відбувались в Теребовлі в 1675 році. Мова йде про блогу Теребовлі.  

Це сталось 20 вересня 1675 р. після взяття Бару, Збаража, Підгайців. На картині можна побачити, як десятитисячна армія паші Сердара Ібрагіма Шішмана підійшла до мурів Теребовлянського замку.

З історії відомо, що облога замку тривала кілька днів. Твердиня була під безперервним обстрілом. Стіни замку в певних місцях були зруйновані, провіанту не було, тож комендант фортеці Ян Самуель Хшановський вирішив на ранок здати замок, але його дружинаАнна Дорота (Зофія) зі зброєю в руках стала також до захисту замку.

Саме завдяки дружині Хшановського тоді витримали облогу. Турецька армія зняла облогу і переправилась через Дністер. Зофії Хшановській мешканцями міста Теребовля навіть було поставлено пам'ятник, який пізніше зазнав руйнування.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

Джерело фото: http://www.bildarchivaustria.at


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews