В етногалереєї «Спадок» пройшов майстер-клас до Всесвітнього дня вишиванки для українських діаспор та посольств зі всього світу

22.05.2020 19:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

21 травня 2020 р. у Всесвітній день вишиванки Посольство України в Хорватії спільно з етногалереєю «Спадок» (м.Тернопіль, Україна) провели онлайн майстер-клас «Вишити сорочку».

Всесвітній день вишиванки 2020 був присвячений українській родині та родоводу. На запрошення Надзвичайного та Повноважного Посла України в Хорватії Василя Кирилича засновники етногалереєї «Спадок» Тарас та Ірина Демкури провели віртуальну екскурсію галереєю трансляцію для всіх українських посольств в діаспор світу. Меценати розповіли, як і чому заснували такий простір, у чому цінність борщівської вишивки та чому взагалі важливо пам'ятати, відновлювати, розвивати наші культурні надбання, виховувати освічену, гуманну молодь.

null

Як зауважив Тарас Демкура: «Українська вишиванка – це спадок нашої нації… А нація – це сукупність багатьох українських родин, що проживають часом і на різних територіях. Отже, вишита сорочка – це спадок роду, спадок кожної окремо взятої родини, що має особисте відчуття «національної ідентичності». Мені дуже близькими по духу є Борщівські вишиванки, бо представляють вони наше Тернопілля. Тому приймаю Борщівські вишиванки, як спадок роду свого».

null

Талановиті майстрині у прямому ефірі розкрили секрети автентичної української вишивки та провели віртуальний майстер-клас для усіх охочих опанувати вишивальні техніки. А членкині ГО «Ділові українські Жінки в Тернопільській області» організували для дівчат з жінок-військовослужбовців із чинної 44 артилерійської бригади святкову тематичну фотосесію.

null

«Вже понад 20 років ми з Тарасом колекціонуємо автентичні українські строї. Сьогодні вони відтворенні у нашому родинному дітищі – етногалереї «Спадок».

Для мене вишита сорочка – одяг вільних людей. Вона має магічну силу, яка кодується сакральними знаками та унікальними техніками», – розповіла президентка ГО «Ділові українські Жінки в Тернопільській області» Ірина Демкура.

null

У вітальному слові організатори та учасники події побажали, щоб це свято стерло кордони й об’єднало українців по всьому світу.

«Чудового настрою та різнобарвних вражень в цей день усім нам! Одягайте свої вишиванки та пишайтеся, що ви українці! Нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!»

null

null

null


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews