ОТГ Тернопільщини ознайомилися з новаціями в публічних закупівлях

23.05.2020 09:13   Опубліковано : Сергій Волохатий
Джерело: TeNews

Протягом двох днів представники громад Тернопільської області навчалися в рамках семінару «Використання системи Prozorro. Новації законодавства в сфері публічних закупівель». Захід організовувала команда Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою». Участь у вебінарі взяли 45 учасників з 35 громад області, з якими два дні працювали тренери Юрій Кузько та Мирослав Сімка, які представляли  ГО «Transparency International Ukraine», модерацію здійснював Сергій Триюда, радник муніципальних фінансів та управління регіонального офісу U-LEAD.

Керівниця Тернопільського регіонального офісу U-LEAD Наталія Онищук зазначила: «Ми вперше проводимо дводенний онлайн-семінар, оскільки сьогоднішня тема надзвичайно актуальна та потребує детального вивчення. Нова редакція закону по закупівлях вносить низку змін, які стосуються усіх учасників закупівельного процесу. Сподіваюся, протягом двох днів представникам громад разом з експертами вдасться детального розглянути всі нововведення та напрацювати практичні кейси для подальшого їх використання у роботі».

У перший робочий день експерти разом з учасниками розглянули чотири блоки питань, включаючи організацію закупівельної діяльності замовника, планування закупівель  та ключові зміни у законодавстві щодо процесу проведення закупівель і визначення переможця.

«Семінар перетворився на дискусійний майданчик, що дозволило учасниками отримати низку нової інформації щодо практичної сторони ведення закупівель за новими правилами. Завтра робота в рамках семінару продовжиться, а учасники, у перерві між семінарами, мають можливість опрацювати сьогоднішній матеріал та підготувати нові питання для експертів», – діляться думками учасники заходу.

Друга частина семінару виявилася не менше насиченою та актуальною для учасників, ніж перший день. Робота розпочалася із розгляду змін в оскарженні процедур закупівель за новими умовами, зокрема, обговорювалися підстави для подання скарг учасниками до АМКУ. Чимало часу приділялося аналізу договірно-господарської діяльності в публічних закупівлях.

«Учасники задавали багато питань та розповідали про ситуації, з якими вони найчастіше зустрічаються під час проведення публічних закупівель. Експерти підготували відповіді на найпоширеніші питання учасників, що дозволило спростити розгляд навіть найскладніших тем. Можна впевнено сказати, що нам вдалося створити хорошу платформу для діалогу», – зазначає Сергій Триюда.

Також учасники мали можливість ознайомитися з особливостями роботи контролюючих органів у сфері закупівель. Тренери розповідали про моніторинг закупівель та проведення перевірок Держаудитслужбою, включаючи практику оскарження висновків з моніторингу.

Цікавим виявилися практичні кейси з прикладами типових помилок замовників та використання аналітичних інструментів у публічних закупівлях. Представники громад Тернопільщини отримали вичерпні відповіді на низку своїх запитань, а експерти запевнили їх у своїй готовності надати консультації з найбільш складних питань. 

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews