На Тернопільщині будують незаконні мініГЕС, самовільно перегороджують річки

23.05.2020 23:43   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Про те, що на Тернопільщині будують незаконні мініГЕС, самовільно перегороджують річки нещодавно говорили під стінами Тернопільської ОДА. Як зробити так, щоби влада чула про такі випадки і діяла відповідно закону? Однією із пропозицій було відновлення роботи робочої групи з питань екології. Такий досвід роботи вже був у членів громадської організації "Протидія корупції та моніторинг екології "Скеля".

"Ми знову готові розпочати роботу і вирішувати екологічні питання. Коли за однім столом збираються люди з різними повноваженнями проблему набагато легше вирішити. Кожен бере на контроль частину питань і потім разом звітуємо." - каже керівник "Скелі" Андрій Об'єщик. Таку пропозицю вирішили надати чиновникам під час наступної зустрічі.

null

 

null

За минулий рік почастішали випадки встановлення міні гідроелектростанцій. За словами голови ГО «Екоальянс» Олександра Філя річки, особливо у період маловоддя, реагують дуже боляче на такі дії. З плином часу вода перестає бути питною. "У нас наступив період маловоддя. Об'єм стоків річок зменшився на 50%. Якщо ставиться ГЕС. Все - річка мертва." Саме це підтвердив учасник і ініціатор зустрічі громадський діяч Борис Гора, який слідкує за групами у соціальних мережах, де люди виставляють фото річок, що нищаться від гребель. На зустріч екоактивіст приїхав не сам, а зі своїм котом Бабаєм, який вже не вперше присутній на екозахисних міроприємствах. 

null

 

null

Зустрічі вирішили проводити регулярно раз у два тижні саме на площі біля пам'ятника Степану Бандері, щоби можна було обмінятись думками і спланувати дії по захисту довкілля. Саме питанню незаконної споруди-греблі між с. Мишковичі та с. Буцнів, яка перегородила річку Серет, буде присвячена зустріч "Четвер о четвертій. Як незаконні малі ГЕС руйнують річки" Запрошують долучатись до події усіх небайдужих. Андрій Об'єщик для прикладу розповів про засідання, на якому були присутні представники "Скелі" і через їх аргументи дозвіл на побудову споруди не дали. Але її такі побудували і експлуатують незаконно зараз. 

null

 

null

Зустріч запланована на 4 червня у четвер о 16 годині. Мова піде про те чому те, що приносить вода - гілки чи пляшки - прибираємо без проблем, а то чим гатять річки люди - чомусь прибрати проблема?... Говоритимуть про екологічні проблеми області так, щоби почула влада. Кіт Бабай знову запитає очільників області: "Чому незаконно перегороджують річки нашої області?"

null

 

null

Багато буде "Чому?". Запрошуються небайдужі мешканці Тернопільщини, представники ЗМІ, представники влади, правоохоронці, юристи, екологи, зоозахисники, волонтери, молодь, пенсіонери.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews