Студентка з Рівненщини перемогла у мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка

25.05.2020 09:12   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: www.oa.edu.ua

Студентка НУ «Острозька академія» Таня Марценюк перемогла у мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед студентів закладів вищої освіти (університети й академії, гуманітарний профіль).

Пише https://www.oa.edu.ua

Тетяна Марценюк, магістрантка освітньо-професійної програми «Українська мова та література» Національного університету «Острозька академія», отримала диплом першого ступеня у Х Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед студентів закладів вищої освіти (університети й академії, гуманітарний профіль).

Як розповіла Тетяна, конкурс мав декілька етапів. Спочатку відбувся загальноуніверситетський відбір, піти на який вона вирішила спонтанно. Далі було проведено обласний етап, а потім – всеукраїнський. Обидва відбувалися в Рівному. Оскільки конкурс мовно-літературний, то робота на всіх етапах складалася з двох частин. Окрім того, що на подану тему потрібно було написати твір відповідно до певного стилю, обов'язковим стало ще й використання зазначених у завданні типів речень, художніх засобів.

«Теми робіт на всіх трьох етапах були абсолютно різними, але однаково цікавими. Ми розвіювали стереотипи про бідного неосвіченого кріпака, накладали його рядки на сьогодення, писали про дослідників. Справді, читати Шевченка завжди актуально. Якщо не вірите, то перегляньте кілька його рядків у світлі сучасности. Ось і відповідь. Повертаючись до розмови про конкурс, скажу, що на всеукраїнському етапі найдужче хотіла завдання з художнім стилем, тому, як це часто буває, коли ми щось дуже хочемо, отримала науковий. А на загальноуніверситетському етапі цікавим було завдання використати в тексті неологізми. Тут польоту фантазії немає меж. Загалом, у всіх трьох роботах я намагалася писати чесно про те, що відчуваю до Шевченка і до його рядків», – зазначила Тетяна Марценюк.

Науковим консультантом від катедри української мови і літератури НаУОА був її завідувач, доктор педагогічних наук, професор Іван Хом'як, який давав студентці важливі поради під час підготовки. 

«На заняттях я також намагалася ловити бодай якусь згадку про Шевченка. Наприклад, дуже цінним у цьому контексті став курс із письменницького епістолярію з Кочергою Світланою Олексіївною, на якому я зрозуміла, що Шевченко в листах – це цілий світ, який так мало нам відомий. Завдяки Пухонській Оксані Ярославівні мені відкрилася книга Оксани Забужко "Шевченків міф України", яку тепер уважаю знаковою. А зазираючи в минуле, згадую, що й перша курсова робота з науковим керівником Миненком Юрієм Васильовичем також була присвячена проблемам творчости Тараса Григоровича. Тому щиро дякую всім!», – додала магістрантка.

«Острозька академія» вітає Тетяну з перемогою і бажає їй подальших творчих злетів!

Джерело: https://www.oa.edu.ua


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: www.oa.edu.ua