У Львові хочуть потайки продати «Будинок книги»

28.05.2020 13:34   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Четверта Студія

Через процедуру банкрутства можна отримати у власність найпривабливішу нерухомість, навіть таку, яку придбати офіційно неможливо. Таким способом на рекреаційних і відпочинкових територіях, що належали заводам-банкрутам зросли багатоповерхівки, а пам’ятки архітектури, дитячі садочки, стадіони і зони відпочинку отримали нових власників. Саме таким шляхом комерційне приміщення кам’яниці Шпрехера, відоме львів’янам, як «Будинок книги», найближчим часом остаточно змінить своє призначення.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на  «Гостра правда», цей будинок належить Дочірньому підприємству Національної акціонерної компанії «Надра України» «Західукргеологія». НАК «Надра України» має дочірні підприємства по всій державі. Відповідно, через них володіє приміщеннями, в яких здійснюється діяльність цих підприємств. Серед усього цього майна не можна залишити поза увагою один із найпривабливіших об’єктів нерухомості, з продажу якого можна отримати неабиякий зиск.

Як виявилось, ще у 2014 році правління НАК «Надра України» прийняло рішення винести на біржові торги даний будинок. А минулого року Дочірнє Підприємство НАК «Надра України» «Західукргеологія» розпочало процес визнання його банкрутом, про що свідчить Ухвала господарського суду Львівської області, якою затверджено план санації до порушення провадження у справі про банкрутство.

З Ухвали суду відомо, що Дочірнє підприємство «Західукргеологія» має отримати фінансову допомогу через реалізацію металобрухту та майна, яке не задіяне в господарській діяльності. Однак в НАК «Надра України» вирішили, що основним незадіяним в господарській діяльності є приміщення на площі А.Міцкевича, 8.

Довідка. ДП «Західукргеологія» є провідним підприємством геологорозвідувальної галузі в Західних областях України. З 2001 року ДП «Західукргеологія» увійшло до складу Національної акціонерної компанії «Надра України». Підприємством відкрито, розвідано і продовжується розвідка понад 1300 родовищ корисних копалин.

До складу ДП «Західукргеологія» входить 5 відокремлених підрозділів: Стрийська, Калуська, Самбірська нафтогазорозвідувальні, а також Львівська і Закарпатська геологорозвідувальні експедиції, які виконують пошукові, геологорозвідувальні роботи на тверді корисні копалини, прісні і мінеральні води, регіональні геолого-знімальні роботи, геолого-екологічні дослідження на території Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Закарпатської областей.

Відверто виникають сумніви в тому, що ДП «Західукргеологія» ледве зводить кінці з кінцями та потребує негайної фінансової допомоги, особливо порівнявши його діяльність з діяльністю інших дочірніх підприємств, в яких спостерігається чи не найпозитивніша тенденція розвитку. В результаті стає зрозуміло, що у «Західукргеології» найменше шансів стати неплатоспроможним.

Не рятує ситуацію і те, що майже весь будинок на Міцкевича, 8 здається в оренду під робочі офіси та бізнес, а це досить пристойний прибуток. Але, НАК «Надра України» вважає це приміщення нерентабельним та всупереч рішенню суду вирішило продати саме його. Справа полягає в тому, що в основі рішення лежить техніко-економічне обгрунтування, яке не відповідає дійсності. За неофіційною інформацією, оренда на Міцкевича, 8 приносить власнику 6 млн. гривень в рік, а витрати становлять всього 3,4 млн. гривень. Себто, чистий заробіток – 3,6 млн. гривень. Проте, керівник підприємства, подавши недостовірну інформацію, зазначив, що витрати становлять 12 млн. гривень в рік, що  і стало основною причиною продажу.

Крім того, ДП «Західукргеологія» не запропонувало жодному з орендарів скористатися, гарантованим їм законом, переважним правом викупу приміщення. Цей факт підтверджує думку про те, що власником будинку має стати заздалегідь визначена особа.

Схема доведення до «штучного» банкрутства відома ще з 90-х. Таким чином багато державних підприємств визнавалися неплатоспроможними та потрапляли в руки «потрібним» бізнесменам за безцінь. Так може статися і з будинком на пл. А.Міцкевича, 8. Отримавши рішення суду з явними порушеннями законодавства, будинок може піти з молотка. Але не кому-небудь, а завчасно обраному тіньовому покупцеві.

В результаті хтось отримає ласий шматок нерухомості в центрі міста, а хтось – чималу «подяку» за проведення такої операції.

Закликаємо правоохоронні органи вчасно звернути увагу на наведені факти та зупинити незаконне обернення державного майна на свою користь.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Четверта Студія