Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Національний центр Олександра Довженка - банкрут?

29.05.2020 11:13   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ОЛЕКСАНДРА ДОВЖЕНКА – БАНКРУТ? НІ, СЬОГОДНІ БАНКРУТ – УСЯ НАША НАЦІОНАЛЬНА КУЛЬТУРА.

Дикий абсурд. Але ці хунвейбіни настільки далекі від культури, що навіть не розуміють, що роблять. Вони свідомо, цілеспрямовано нищать українську національну культуру. Вони економлять на культурі, хоча хтось зовсім недавно патетично згадував про Черчилля. Для них культура – «креативні індустрії» і «культурні послуги». Вони безкінечно далекі від нашої національної культури, від нашої історії, наших національних традицій, нашого українського духу, наших українських чеснот. Вони – діти гнилих спідлочених часів, коли цінуються не споконвічні чесноти – совість, честь, смиренність, а – вміння вкрасти, обдурити, обгидити. Вони виросли на цьому грунті, що його культивували з усіх інформаційних дірок, куплених за вкрадені у нас гроші, чужі нам нікчеми.

Національний центр Олександра Довженка від початку року не отримує державного фінансування. Відтак, неплатоспроможність Центру призвела не лише до повного паралічу його діяльності, а й стане причиною арешту його майна – для того щоб розрахуватися з кредиторами. Ми вже знаємо, якою була реакція влади на волання Довженко-Центру про порятунок: сьогодні до них із обшуком прийшли правоохоронці. 

На зберіганні в Центрі Довженка знаходиться більше 42 000 одиниць зберігання кіноматеріалів (більше 5 000 найменувань кінотворів) — художніх, анімаційних, документальних та науково-популярних фільмів здебільшого українського виробництва.
Найстаріший фільм, що зберігається в фондах Центру Довженка — нітратна плівка 1909 року. Найстаріший художній фільм українського радянського виробництва - 1922 року.

«Адміністрація Центру зробила все, що в її силах, щоб стримати катастрофічну ситуацію, що склалася через відсутність бюджетного фінансування та тотальну втрату доходів через дію карантинних обмежень, впродовж 5 місяців забезпечуючи функціонування інституції – говориться в офіційній заяві Довженко-Центру. - На жаль, ресурси Центру повністю вичерпано. Звернення до Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити гарантоване законом бюджетне фінансування інституції (і всієї кіногалузі) результатів не дали».

Директор Центру Іван Козленко повідомив, що йде з посади: «Керувати ліквідацією Національного центру Олександра Довженка, розвитку та встановленню міжнародної репутації котрого я присвятив 8 років свого життя, я відмовляюсь».
(До відома тих, хто цього не знає і хто поміж ковбасою і книжкою завжди обирає ковбасу і хто продовжує мліти від «нових облич» у владі: з початку року не отримують державного фінансування всі національні творчі спілки і товариство «Просвіта»)...

Отже, лібрето написане. Стежте за руками. В каламутній воді сьогодення проступає, як кров крізь бинти, до болю знайомий сюжет...

Михайло Сидоржевський,

голова НСПУ


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews