Взаємодія бізнесу та громад: ключові поради та як можуть допомогти бізнес-асоціації

27.06.2020 09:13   Опубліковано : Сергій Волохатий
Джерело: TeNews

Днями відбувся вебінар «Роль бізнес-асоціацій у залученні інвестицій в ОТГ», де представники громад спільно з керівниками бізнес-об’єднань обговорили ключові пункти для реалізації інвестиційних проєктів на місцях. Захід проходив за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»  та Спілки Українських Підприємців.

«Уже другий рік спільно з Програмою U-LEAD з Європою ми працюємо над тим, щоб бізнес та громади навчилися спілкуватися однією мовою та успішно взаємодіяти. В умовах децентралізації розвиток громад стає особливо важливим, а для цього інвестори мають бачити потенціал території. Разом вони зможуть працювати над економічним добробутом нашої країни», - зазначила на початку заходу виконавчий директор СУП Катерина Глазкова.

Голова Комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП Геннадій Радченко розповів детальніше, що потрібно інвестору для того, аби він захотів розвивати бізнес у громаді

- Земля (необов’язково сільськогосподарська)

- Доступ до інфраструктури (електроенергія, газ, вода, каналізація)

- Трудові ресурси. Інвестори дивляться не лише на поточну ситуацію, але й на перспективу у питаннях забезпечення кадрів (скільки дітей та молоді у громаді, скільки навчається в школах, які умови в навчальних закладах).

- Природні ресурси

- Гарні стосунки з громадою:

- з владою

- населенням

 «Даний захід був продуктивним та корисним, оскільки на одній платформі зібралися основні зацікавлені сторони в локальному економічному розвитку - представники громад та місцевого бізнесу. Сподіваємося, що такі зустрічі будуть частішими, адже вони дають поштовх до роздумів та допомагають напрацювати свою унікальну систему роботи з бізнесом на місцях», – зазначила керівниця Тернопільського регіонального офісу U-LEAD Наталія Онищук.

Керівник ГО Освітньо-аналітичний центр розвитку громад Максим Черкашин розповів про успішній досвід запуску онлайн-платформи «Відкритий ринок». «Оскільки карантинні обмеження зупинили роботу ринків, фермерам не було де збувати продукцію. У зв'язку з цим у квітні було запущено соціальну онлайн-платформу для підтримки невеликих сільгосппідприємств, де можна розмістити пропозицію для покупців. Наразі на сайті зареєстровані майже 400 підприємців. Кожен має особистий кабінет»,  – розповів він.

«Наостанок, керуючий директор компанії Куликівка Анатолій Дідур та голова Куликівської громади Наталія Халімон поділилися власним успішним досвідом взаємодії громад та бізнесу. Наталія Халімон зазначила, що в громаді створено сучасний Центр надання адміністративних послуг для полегшення діяльності інвестора. В Центрі працює 10 людей, з них чотири робочі місця створені дистанційно - у найбільших селах громади. Крім того, громада формує «золоті земельні ділянки», які вдало розташовані та де є вся необхідна інфраструктура: газопровід, електрика, дороги. Відповідна інформація доступна на веб-сайті ОТГ», – пишуть на сайті Спілки українських підприємців.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews