Вибори президента Польщі: у другий тур проходять чинний президент і головний опозиціонер - екзитпол

28.06.2020 23:51   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: hromadske
Екзитпол, оприлюднений за результатами голосування на виборах президента Польщі 28 червня, засвідчує: у другий тур проходять чинний глава держави Анджей Дуда і головний опозиційний кандидат від «Громадянської платформи», мер Варшави Рафал Тжасковський. Явка склала рекордні 62,9%.

Про це повідомляє TVN24.

За даними екзитполу, Дуда отримав 41,8% голосів, а Тжасковський — 30,4%. Другий тур, у якому саме вони визначать переможця, відбудеться 12 липня.

«З такими результатами можна йти боротися за Польщу», — прокоментував підсумки голосування Тжасковський.

Дуда, зі свого боку, сказав: «Зараз за мене віддали більше голосів у першому турі, ніж п'ять років тому».

Інші кандидати, які брали участь у виборах, здобули значно меншу підтримку виборців. Так, незалежного кандидата Шимона Головню підтримали 13,3%, кандидата від крайньої правої партії «Конфедерація» Кшиштофа Босака — 7,4%, очільника партії «Весна» Роберта Бедроня — 2,9%, а керівника Польської селянської партії Владислава Косиняка-Камиша — 2,6%.

Екзитпол для польських телеканалів TVP, Polsat і TVN провела соціологічна служба Ipsos, яка традиційно організовувала опитування вподобань виборців у країні.

Голосування в Польщі тривало 28 червня із 7:00 по 21:00 за місцевим часом (8:00-22:00 за Києвом). Оскільки вибори організували в умовах епідемії коронавірусу, частині виборців із найбільш уражених районів дозволили голосувати поштою.

На виборчі дільниці потрібно було обов’язково приходити в масках, але під час підтвердження особи її просять ненадовго зняти.

Центральна виборча комісія Польщі повідомила про рекордно високу явку на виборах за історію незалежної країни. Так, станом на 12:00 на виборчі дільниці прийшло 24,08% виборців, а станом на 17:00 — 47,89% виборців.

Через високу явку у великих містах — зокрема Варшаві, Вроцлаві, Лодзі тощо — утворилися великі черги. Як передає Gazeta Wyborcza, подекуди люди мліли через спеку, чекаючи в чергах можливості проголосувати.

 

Нагадаємо, президентські вибори в Польщі мали відбутися ще 10 травня. Але країну, як і решту світу, охопила пандемія коронавірусу. Спершу владна партія «Право і справедливість» («ПіС») хотіла, не порушуючи карантину, організувати голосування виключно поштою. Але проти виступила не лише опозиція, а й молодший коаліційний партнер «ПіС» — партія «Злагода».

Зрештою, 6 травня після дебатів кандидатів у президенти «ПіС» і «Злагода» виступили зі спільною заявою, де домовилися про перенесення виборів на червень-липень. Формально 10 травня вибори відбулися, але через фактичну відсутність голосування Верховний суд Польщі визнав їх такими, що не відбулися.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: hromadske