Як підтримують чистоту у тернопільському Таіланді (Відео)

07.07.2020 23:13   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

"Райський куточок", "Тернопільський Таїланд", лагуна-басейн на місті витоку джерел за "Білим замком" стає популярним місцем відпочинку. У спеку тут буває все більше людей. Опікун джерел Іван Мельник власноруч прибирає чашу басейну. Для цього спускає воду та мітлою вичищає усі водорості та намул. Є люди, які приходять сюди у будь яку пору року за здоров'ям та релаксом. З таких чоловіків створилась активна група підтримки джерельних водойм. Нещодавно укріпили ще одну стіну чаші. Там поселились ондатри і значно понизили рівень води в басейні. Але тваринки зможуть знайти собі місце для життя, адже за басейном є ще ціла вервечка водойма з джерельною холодною водою.

null

Чоловік розказує: "Ми не намагаємось тут створювати додаткові зручності. Разом з нормальними людьми приходить "Артек" - ці групи просто не контрольовані, несуть з собою алкоголь, не розуміють, що це цілюще джерело дуже холодне і можуть наробити собі біди, адже починають скакати в воду розігріті сонцем і алкоголем. Ми їм не раді. Тому всі лавки забрали. А так пробуємо боротись з забрудненням - поставили всюди мішки під сміття. Люди, що просто приходять відпочити, вже пристосувались до наших прохань - не розкладають багаття, сміття забирають з собою. Якщо хочуть посмажити щось, то приносят мангали." 

null

Іван ні дня не може прожити без джерела. Каже, що зимна вода забрала щодення головні болі і стало значно краще жити. Чоловік щоранку та щовечора приходить до джерела, щоб зануритись у холодну воду. Джерело знайшов, коли шукав, де набрати води додому. Почав його розширювати, поглиблювати і з часом, з підтримкою других любителів джерельної води, облаштував таку цікаву водойму. Цього року вперше тут були люди і на свято Водохреща, адже ця вода взимку не замерзає. 

12 років разом з командою небайдужих людей Іван Мельник працює над джерельним куточком. Хто сітку купує, хтось цемент, пісок, труби, а хтось просто дає гроші. У чаші є дві труби. З басейну можна спустити воду повністю за 25 хвилин і набрати цілий за хвилин 35. 

null

Цього липня вода піднялась і тут. Тому у решта водоймочек за басейном потрапити складно. Але і ці водоймочки вже придатні до занурювань - не такі глибокі, але обкладені камінням. Щоб зробити з них додаткові лагуни, потрібні зусилля людей, також цікавим місцем відпочинку може стати і друга сторона річки від с. Петриків. 

Іван Мельник запрошує охочих допомогти  облаштувати ще один басейн на тернопільському “Таїланді”. Звертайтесь до нього за телефоном 097-868-74-97.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews