Тернопільський лікар, разом із медиками зі Львова та з Києва, провів унікальну операцію

12.07.2020 10:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Т1 Новини

Унікальна операція з пересадки серця. Тернопільський лікар, разом із львівськими та київськими колегами, вперше за 15 років в історії української медицини провели операцію з посмертної трансплантації.

Реципієнтом серця став 57-річний чоловік з Коростеня, який 5 років тому переніс важкий інфаркт міокарда.

Лікар-кардіохірург Ігор Гуменний розповів, що сила скорочення серця була настільки важка, що поацієнт зміг би прожити не більше пів року. Донором став 58-річний львів’янин, який отримав травми несумісні з життям – коли його доставили в лікарню, було констатовано смерть мозку.

Зараз чоловік, якому трансплантували серце, проходить процес реабілітації у Києві. Почуває себе добре та вже ділиться мріями – зізнався лікарям, що хоче зійти на Говерлу.

Ігор Гуменний додає, що посмертна трансплантація органів – це великий прорив для української медицини. Немає ризику, що донор помре при пересадці, а тому таким видом трансплантації можна замінити пересадку органів від членів родини.

Медик зауважує, що родинна трансплантація несе загрозу життя для донора. Посмертна ж трансплантація – дозволяє вилучити органи з людини, яка вже загинула, в якої сталася смерть мозку. Звичайно, за попереднім дозволом самого донора чи його родичів.

Додамо, що кожного року за статистикою всеукраїнської організації «I – DONOR», трансплантації потребують більше 3-х тисяч людей, але більшість помирають, так її і не дочекавшись.

До слова, вищезгадана операція була організована Львівською лікарнею швидеої допомоги та Інститутом серця.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Т1 Новини