За упокій жертв Чортківської тюрми помолилися в Умані

01.08.2020 19:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Тернопільська єпархія ПЦУ

31 липня 2020 року в Черкаській області вшанували пам’ять жертв Чортківської тюрми, розстріляних в Умані радянською репресивною машиною. У цьому місті тернополяни спільно з представниками інших регіонів нашої країни склали жалобну молитву в пам’ять наших земляків, інших мешканців Західної України, які були жорстоко розстріляні більшовиками у липні 1941 року.

Поминальні заходи відбулися на скорботному місці – біля Меморіалу жертвам репресій та колишнім в’язням Чортківської тюрми, повідомляє пресслужба Тернопільської облдержадміністрації.

Заупокійне богослужіння звершив священник Тернопільської єпархії ієрей Володимир Галак.

Цей меморіал був споруджений у 2011 році коштом обласного бюджету та районних – Монастириського, Чортківського, Борщівського, Теребовлянського, Бучацького. На гранітних плитах викарбувано всі відомі імена в’язнів Чортківської тюрми, розстріляних на Черкащині.

Тисячу в’язнів Чортківської тюрми енкаведисти 2 липня 1941 року погнали пішим етапом до Умані. Дорогою більшовики позбавили життя 187 в’язнів, частину з них — за спробу втекти. Колона невільників дійшла до Умані 19 липня. Одну ніч в’язні «перепочили» в Уманській тюрмі, а 20-21 липня їх по п’ятеро почали стягати у підвал тюрми, де під гудіння моторів по-звірячому вбивали. Так було знищено майже 800 людей.

Серед майже тисячі в’язнів, етапованих з Чорткова Тернопільської області до Умані, були переважно вчителі, священнослужителі, науковці, селяни.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернопільська єпархія ПЦУ