Бурштин на Рівненщині отримають фірми «без репутації»

02.08.2020 15:02   Опубліковано : Рівненський Новинар
Джерело: Рівне вечірнє

Спецдозвіл на видобування рівненського бурштину тепер можна не отримати, а купити онлайн. Після змін законодавства підприємства, які хочуть видобувати надра — не важливо, нафту чи бурштин — мають викупити спеціальний дозвіл на відкритому аукціоні. Минулого тижня перші такі торги відбулися і на ділянки з бурштином на Рівненщині. Посадовці вже похвалилися про успіх аукціонів, проте чи вдасться бюджету отримати очікувану вигоду — поки невідомо.

Нагадаємо, що раніше отримати спецдозвіл на видобуток бурштину можна було двома способами: звернувшись до Держгеонадр та отримавши погодження обласної ради або ж звернувшись до державних «Укрбурштину» чи «Бурштину України», які отримали одноосібне право видобувати бурштин, а потім проводити рекультивацію на порушених внаслідок незаконного видобутку ділянках. Обидва способи не були ні легкими, ні прозорими.

 

Відкритий аукціон дає можливість пройти на ринок більшій кількості фірм, а заодно поповнити державний бюджет чималими надходженнями. Адже ділянку віддадуть тій компанії, яка запропонує найвищу плату. Чи означає це, що все буде чесно і бурштин видобуватимуть «у білу»? Ні. Рішення підписувати чи ні спецдозвіл все одно ухвалюватимуть Держгеонадра, а контроль за видобутком, як показує досвід, так і не встановили. Єдине, що з цього процесу уже виключили обласні ради, депутати яких часто лобіювали не так інтереси громад, як власні, й що за рахунок аукціонів бюджет зможе отримати все ж трохи більші надходження, аніж раніше.

 

Перші два аукціони, які проводили Держгеонадра на рівненський бурштин, викликали схвалення у керівництва Рівненської ОДА.

— Участь у торгах дала рівні можливості для усіх охочих. Кожен міг запропонувати свою суму. Початкова ціна однієї з ділянок зросла у 40 разів, а іншої — у 90. Від продажу двох ділянок до держбюджету надійде понад 40 мільйонів гривень. А з початком видобування місцеві бюджети отримуватимуть 30% ренти. У цьому випадку кошти підуть у Вирівську ОТГ, — заявив голова ОДА Віталій Коваль.

Продали спеціальні дозволи на користування надрами на двох ділянках поблизу Олексіївки Сарненського району. Ділянки розташовані на території Федорівського лісництва та входять до «переліку земель лісогосподарського призначення, у межах яких є частини, які порушені внаслідок незаконного видобування бурштину і потребують рекультивації».

 

П’ятирічний спецдозвіл на користування надрами ділянки «Західна перша», площею 9,4 га, Держгеонадра оцінили у 319,6 тис. грн. На онлайн-аукціон подалися шість товариств: київські та рівненські. Найвищу суму запропонувало київське ТОВ «Терра Амбер» — 29 млн грн, тобто майже у 91 разів вищу за оціночну вартість. Другий за найвищою ціною учасник — рівненське ТОВ «Земресурсінвест» — підняв на аукціоні плату до 28,5 млн грн, проте згодом відмовився від очікування на договір, якщо з переможцем аукціону його не підпишуть. Третя найдорожча пропозиція уже коштує значно менше — 15 млн грн. Її запропонувало ТОВ «БурПром», переможець другого аукціону, про який дещо згодом.

ТОВ «Терра Амбер» — фірма з цілковитою відсутністю будь-якого досвіду. Товариство зареєстрували 9 липня цього року, за тиждень до аукціону, у Києві зі статутним капіталом 375 тис. грн. Засновницею та директоркою товариства зазначена киянка Світлана Мора, яка також є засновницею громадської організації «Федерація карате-До Вадо-Кай міста Києва та Київської області». Заступником пані Мори, відповідно до поданих документів, є Денис Чернов — власник «Печерської юридичної колегії» та співзасновник адвокатського об’єднання «Покров». Конкурент «Терри Амбер», що у перекладі «Земля Бурштину», є створене навесні рівненське ТОВ «Земресурсінвест». Товариство належить рівнянину Ярославу Богельському.

 

Спецдозвіл на користування надрами ділянки «Західна друга», площа якої 9,8 га, оцінили у 333,2 тис. грн. Участь в аукціоні взяли уже чотири товариства. «Терра Амбер», до прикладу, участі у торгах не брала. Найвищу ціну — 12,63 млн грн запропонувало ТОВ «БурПром». Найближчий конкурент, ТОВ «Амеланд» — наполовину меншу суму, 6,3 млн грн.

ТОВ «БурПром» — теж київське і, як і «Терра Амбер», створене перед аукціоном, щоправда, не за кілька днів, а за місяць і має лише 2 тис. грн статутного капіталу. Товариство належить створеному торік ТОВ «Ресурсплюс-2020», основний профіль якого — консультування з питань комерційної діяльності та керування. Бенефіціаром товариства є київська адвокатка Ольга Ярмак, у чиїй власності ще кілька фірм, зокрема і з видобування природного газу та нафти. Директором «БурПрому» став Павло Бондар, керівник та співзасновник кількох інших товариств у різних галузях.

Держгеонадра мають 20 днів з моменту проведення аукціону на підписання договору з переможцями торгів. Якщо ті відмовляться, спецдозволи продадуть фірмам з дешевшими пропозиціями. Спецдозвіл, до слова, передбачає можливість п’ять років проводити геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку бурштину, з подальшим видобуванням на згаданих ділянках.

 

Рівненська ОДА повідомила, що Держгеонадра виставлять на продаж спецдозвіл ще на 18 бурштинових ділянок на Рівненщині. Наразі вони чекають на погодження у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

На сьогодні, нагадаємо, мають право видобувати бурштин у Рівненській області шість підприємств: «Укрбурштин» (поблизу Олексіївки Сарненського району), «Технобуд» (поблизу Клесова Сарненського району), «Бурштин України» (поблизу Клесова), «Сонячне ремесло» (поблизу Володимирця), «Ред-Мет» (Вирківська ділянка на Володимиреччині та ділянки поблизу Золотого на Дубровиччині) та «Інклюз-8» (поблизу Каноничів Володимирецького району).

Олеся АНТОНЕНКО


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівне вечірнє