Олена Мудра

Олена Мудра

журналіст, автор програми "Телевітамінки", керівник гуртка анімації ТОКЦТТШУМ

Тернопільський гастропаб «Natura» - нова зірка гастрономічного туризму

09.08.2020 09:43   Автор : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Подорожуючи країнами світу мандрівники все частіше шукають місця, де можна посмакувати місцевою кухнею. Через смак їжі пізнається культура країни, можна провести паралелі з кухнею своєї країни. Коли українці тільки розпочали масово виїжджати за кордон, знайомство з кулінарними іноземними традиціями декого надихнули на створення оригінальних закладів і у рідних містах. У Тернополі з тих часів гості міста із задоволенням шукають "Бункермуз", "Файне місто", "Ковчег" чи "Старий млин". Нещодавно на гастрономічному небосхилі засяяла ще одна зірочка - "Гастропаб "Natura". 

У цьому закладі відчувається лаконічна стриманість та близькість до природи. За словами власника закладу Володимира Харкавого - це вплив його мандрів країнами Скандинавії. А ще дотик дитинства, адже саме тоді відчув, що таке смак натуральної їжі, яку готували найрідніші бабусі у селах, куди їздив малим з батьками.  Їжа у дитинстві була без спецій, але у своїй простоті дуже смачна. У гастрономічних традиціях Харкавих відчувався вплив багатьох поколінь, які вміли зберігати продукти не маючи холодильників і передавали свої навички від матері до доньки. Будучі студентом Володимир завжди шукав цікаві ресторанчики, бари чи кафешки тут в Україні, і тішився, коли страва чи напої дивували. Це могла бути і текстура їжі, і її оригінальна подача, і інтер'єр. Так колись запам'ятався англійський паб у Мукачеві. Саме у ті часи відчув, як добре поєднується мандрівки замками з гастрономічними відкриттями.

Але чоловік не тільки любив тестувати чужу кухню, а і сам готувати і експериментувати на своїй власній кухні вважав найцікавішим, ніж чекати готову їжу, навіть, коли поряд було кому приготувати і сніданок, і обід. 

Кулінарне захоплення припало на початок швидкого росту кількості цікавих закладів в Україні, де можна було посмакувати чимось оригінальним - спочатку у Львові, а пізніше і у інших містах.

null

Близькі європейські країни продовжували манити та надихати. Час Інтернету змінив підготовку до мандрів кардинально - адже можна було планувати подорож до найменших дрібниць від пошуку житла, родзинок мандрів - до місць, де можна посмакувати їжею. Сьогодні смартфони в руках наближають до нас світ, а рейтинги закладів показують, що дійсно варто уваги. І люди усього світу довіряють такий оцінці. Але крім того існує особливий підхід, і це Володимир відчув неодноразово, коли люди люблять свої страви так, що їжа стає максимально смачною. Такий цікавий досвід був у Кракові - маленький єврейський ресторанчик мав усього десять столиків. Не було класичних страв, але у кожній тарілці зі стравами з меню (а їх взяв тоді по одній кожен учасник вечері, бо ж студентство має таке вміння ділитись останнім) поєднання смаків було цікавим і приємним - ресторанчик запам'ятався на все життя.

null

Коли освіта менеджер-економіст, а доля раптом пропонує ресторанний бізнес з нуля, принадився той самий досвід, з мандрів Європою. Саме тому у приміщенні, де закінчився термін оренди, Володимир Харкавий запланував відкрити гастрономічний заклад, який зможе поєднати вишуканість та простоту ліній інтер'єру, навіяних північними подорожами Швецією, Норвегією,  Данією, Фінляндією, менталітетом скандинавів, а також дати можливість спробувати їжу, приготовлену в українських традиціях, але з кулінарним експериментом, зі смаком, який народжується від різних прийомів консервації, ферментації продуктів. Таку їжу пробував у Стокгольмі, у Копенгагені. "Так, я люблю Скандинавію, - признається Володимир, - я ризикнув, тому що скандинавська кухня у нас найменше відома, більше на слуху італійська, англійська, французька, а скандинавська немає глибинної історії, але для мене вона схожа на нашу українську кухню - присутні у стравах овочі, фрукти, м'ясо, ось тільки різноманітністю риби наша кухня програє. Задача скандинавського шеф-кухаря максимально підкреслити смак продуктів за рахунок нового способу приготування, ферментації. Робити запаси їжі, що не псується протягом року для них важливо і сьогодні." Привабливими були ресторани, де люди спілкувались, смакуючи їжу, а це обов'язково відсутність екранів з відео трансляціями музичних роликів, фільмів і, не дай Боже, новин. А також ресторани, де були присутні страви оригінальні і неповторні, які не скуштуєш ніде більше. Це саме та ниточка, яка має привести у такий заклад, як туриста, так і просто людину, яка живе поряд. Сьогодні такі страви таки можна спробувати і в "Гастропаб Natura" - варення з кульбаби, варення з соснових шишок, м'ясо "Язик троля" - родзинок, насправді, багато.   

null

Непростий шлях до варення з кульбаби пройшли за два роки. Приміщення повністю змінило свій вигляд. Послуги дизайнера наштовхнули на власний пошук необхідних елементів, які би змогли передати неповторний шарм Скандинавії. Натуральні кольори та давні технології, наприклад, стіна при вході в заклад зібрана з обсмалених соснових дощок, у цих кімнатах та на терасі відчувається прохолода, вітер пригод та то саме невловиме скандинавське хюге. Недарма заклад полюбили художники, які тут відкривають свою душу публіці, а Володимир частує гостей неповторним пирогом з корицею та імбирним чаєм.

Кожного відвідувача, подорожного тут зустрінуть, принаймні, склянкою чистої води, і, навіть, чотирилапих можна приводити з собою - на терасі їм не буде спекотне, є мисочки для води і для їжі. 

Тернопіль надихає на створення оригінального простору для спілкування. Туристи та подорожні знайдуть для себе те, що буде асоціюватись з файним містом і назавжди запам'ятається, а також надихне на цікаві дописи у соціальних мережах. Тернополяни також цінують затишні місця, де можна поспілкуватись, та ще й відкрити для себе нові смакові палітри.  

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews