Успіння Пресвятої Богородиці 2020: традиції, прикмети, що можна і не можна робити 28 серпня

28.08.2020 10:23   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Обозреватель

У п'ятницю, 28 серпня, православні віряни відзначають велике християнське свято – Успіння Пресвятої Богородиці. Ця дата присвячена спогаду земної кончини Божої Матері.

Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

За церковними переказами, після розп'яття і Воскресіння Ісуса Пресвята Богородиця жила в Єрусалимі, де часто приходила до Гробу Господнього для молитви, а також відвідувала інші знакові місця, пов'язані з життям Спасителя.

Якось до Марії явився архангел Гавриїл і повідомив їй звістку про те, що через три дні вона залишить земне життя і вирушить на небеса до Сина. Богородиця повідомила новину близьким і заповіла майно служницям. Вона також веліла поховати себе поруч із батьками в Садах Гефсиманії. Новина про швидке Успіння Богородиці розійшлася по всьому Єрусалиму й околицях, віряни приходили попрощатися з нею.

Успіння Пресвятої Богородиці, 1392 рік, оборот Донської ікони Божої Матері Wikipedia

Незабаром в Єрусалимі дивовижним чином зібралися всі апостоли. А в годину Успіння явився сам Господь. Тоді вона підвелася і без всяких тілесних страждань віддала душу до рук свого Сина і Господа Бога.

Слово "Успіння" перекладається як смерть або сон перед сходженням на Небеса. Для вірян смерть – це перший крок до зустрічі з Господом. Тому в Успіння Пресвятої Богородиці люди не оплакують смерть Марії, а прославляють її. Адже за успінням було воскресіння, після якого Божа Матір возз'єдналася зі своїм Сином.

Традиції на Успіння: що можна робити

- У свято віряни відвідують Всенічне бдіння в церквах. Якщо з якихось причин не виходить потрапити на Всеношну, потрібно в храмі помолитися біля ікони Успіння Пресвятої Богородиці.

- Також читають спільну молитву в родинному колі вдома. Божа Матір чує кожного, хто звертається до неї щиро та з чистою душею.

- Вважається, що в Успіння Пресвята Богородиця по-особливому чує молитви. Можна просити про здоров'я та кращу долю для дітей та інших близьких, міцної віри, допомоги в проходженні земних спокус. Служителі церкви закликають пам'ятати про другу заповідь Сина Божого про любов до ближніх.

- В Успіння Пресвятої Богородиці варто всією сім'єю помолитися до Божої Матері Pixabay

- Успіння Пресвятої Богородиці у наших предків збігалося з кінцем сезону літніх робіт у полі, тому ввечері на честь свята в селах влаштовували великий "успенський" бенкет з освяченими їжею і напоями, які приносилися з кожної хати.

- За давньою традицією, на Успіння варять медовуху, збирають гриби, ягоди, горіхи, починають робити заготовки на зиму.

- У це світле свято необхідно дарувати світло та любов навколишнім, давати милостиню і допомагати всім, хто потребує допомоги.

- Із закінченням Успенського посту починалася пора сватання та весіль. Вважалося, що, якщо з першої Пречистої не знайдеш собі пари – до наступного року в дівках можна залишитися.

- За старовинним повір'ям, сватання на Успіння – до вічного кохання, яке триватиме і на Небесах.

Прикмети на 28 серпня

- На Успіння добра погода – до прохолодного бабиного літа.

- Веселка 28 серпня – до теплої осені.

- Багато павутиння – зима буде малосніжною і морозною.

Що не можна робити в Успіння Пресвятої Богородиці

- Працювати. Свято належить до числа дванадесятих – найважливіших церковних свят, тому робота вдома і на городі – під забороною.

- Лаятися, сваритися, злитися, говорити погано про когось. Свято Успіння потрібно провести тихо мирно, в молитві, категорично не можна конфліктувати, особливо з рідними і близькими.

- Згідно з повір'ям, не можна стригтися молодим дівчатам на виданні – чим більше волосся зістрижено, тим пізніше дівчина заміж вийде.

- Ще одна прикмета свідчить, що на Успіння не можна носити незручне взуття, інакше весь рік будуть невдачі.

- Також не можна ходити босоніж – вірили, що це призведе до затяжних хвороб.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Обозреватель