Палац в Коропці на столітніх фото

28.08.2020 13:13   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

В пресі початку ХХ ст. вдалось відшукати цікаві зображення, що мають відношення до Тернопільщини того періоду.

На кадрах можна побачити, як тоді виглядав палац у селищі Коропці, саме селище та його мешканці. Усі фото були зроблені в 1910-х роках, до початку Першої світової війни.

З історії Коропця відомо, що у 1893 р. цей населений пункт із навколишніми селами переходить у власність маршалка Галицького сейму, графа Станіслава Бадені. Його можемо побачити на одній із знайдених світлин.

Новий господар відразу розпочав реконструкцію замку у родинну резиденцію. Новий палац вибудували у стилі віденського ренесансу. Роботи були завершені у 1906 році.

Палац був двоповерховим, прикрашений трьома ризалітами та фігурним дахом. До нашого часу збереглася овальна бальна зала на першому поверсі. Поруч з королівською залою знаходилися їдальня, бібліотека та каплиця. З іншого боку тягнулися житлові приміщення.

Другий поверх складався з житлових приміщень. У Першу світову війну в 1914-1920-х роках палац було сильно пошкоджено та пограбовано.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Палац графа Бадені, 1905 р.

 

null
Палац в Коропці, 1910 р.

 

null
Станіслав Бадені разом із ксьондзом, 1910 р.

 

null
Палац в Коропці, 1910 р.

 

null
Міст через р. Коропець, 1910 р.

 

null
Станіслав Бадені біля брами у фільварок у маєтку Коропець, 1910 р.

 

null
Маленька мешканка с. Коропець, 1910 р.

Джерело фото:www.polona.pl


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews