На Рівненщині стартує конкурс «Всеукраїнський громадський бюджет»

07.09.2020 09:24   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

У 2020 році на реалізацію конкурсу «Всеукраїнський громадський бюджет» (ВГБ) у Рівненській області передбачено 2,6 млн грн. Відповідні кошти передбачені в рамках фінансування Державного фонду регіонального розвитку на поточний рік.

За словами голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, Всеукраїнський громадський бюджет на обласному рівні вперше дозволить громадянам визначити, на які проєкти спрямовувати кошти ДФРР.

«Це дієвий інструмент в руках активних мешканців області, - зазначає Віталій Коваль. - «Всеукраїнський громадський бюджет» відкритий, побудований на рівних умовах та на засадах прозорості. Це крок, який наближає нас до європейських правил публічного адміністрування».

На сьогодні фахівці департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА за підтримки партнерів проєкту – ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» працюють над розробкою положень про ВГБ. Зокрема, сьогодні обговорили питання щодо вимог до кількості проектів, напрямків, супроводу, голосування тощо. Розміщення проєктів Всеукраїнського громадського бюджету Рівненській області буде здійснюватись на єдиній онлайн-платформі, яка зараз наповнюється.

Як розповів директор  економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк, ініціатором проєкту може бути громадянин України віком від 18 років, що проживає на території Рівненщини, місцеві органи влади, наукові установи та громадські організації, які здійснюють діяльність у межах області.

«Ініціативні жителі області вже зараз можуть готувати свої ідеї для участі у конкурсі, який стартує за декілька днів. Про офіційне оголошення початку прийому проєктів на Всеукраїнський громадський бюджет Рівненської області та деталі конкурсу громадськість буде поінформовано додатково. Після цього ініціатори ідей матимуть 25 днів для подання на конкурс своїх проєктів», - зазначив Костянтин Мокляк.

Проєкти, які будуть подаватися ініціаторами на Всеукраїнський громадський бюджет, повинні відповідати таким основним вимогам:

- загальна кошторисна вартість "м’яких" проєктів повинна складати понад 1 млн грн;

- відповідність Державній стратегії регіонального розвитку та Стратегії розвитку Рівненської області;

- спроможність суб’єктів, на фінансування об’єктів яких залучаються кошти ВГБ, забезпечувати подальше власне фінансування або їх утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів;

- питання реалізації проєкту знаходиться в межах повноважень органів місцевого самоврядування;

- наявність співфінансування з місцевого бюджету у розмірі не менше 10% від вартості проєкту;

- завершення реалізації проєкту у поточному році.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews