«Питання якості питної води вважаю пріоритетним у розвитку нашого міста» - Микола Городецький

11.09.2020 20:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Однією з проблем у місті Тернополі є неякісна вода, яку подають у системі централізованого водопостачання. Містяни вже давно звикли, що воду для приготування їжі потрібно окремо купувати, або ставити дороговартісне обладнання для очищення води, тієї, яку вже купили у місцевого Водоканалу, як питну.

“Хочеться звернути увагу, що основними джерелами водопостачання міста Тернополя є водозабори “Тернопільський” та “Верхньо-Івачівський”. Неозброєним оком видно незадовільний екологічний стан  поверхневих вод цих двох водоймищ. Неодноразово в засобах масової інформації висвітлювалися проблеми Тернопільського ставу, злиття нечистот, хімікатів, так зване “цвітіння” ставу та багато іншого. Що ж до “Верхньо-Івачівського” водозабору, то одразу хочемо відмітити, що Малишівське сміттєзвалище знаходиться неподалік і дане сусідство викликає величезне занепокоєння. Наше місто на межі екологічної катастрофи” - каже Микола Городецький.

До покращення якості води в місті роками не доходять руки, до цих пір проблему не пробували вирішити комплексно, адже відомо, що на якість питної води, котра подається населенню, негативно впливає, як стан джерел водозабору, так технічний стан водопровідних споруд і мереж. І саме ці дві проблеми слід вирішувати одночасно.

Микола Городецький активіст ВО “Батьківщина” пропонує місту впровадити комплексну програму з покращення якості питної води в межах науково обґрунтованих нормативів (норм) питного водопостачання, розвиток водопровідно-каналізаційної мережі,  підвищити ефективність та надійність її функціонування, а також, поліпшення стану здоров'я населення, відновлення, охорону та раціональне використання джерел питного водопостачання двох основних водоймищ, звідки постачається питна вода тернополянам.

“Необхідно попередити забруднення джерел питного водопостачання, забезпечити їх відповідність санітарно-епідеміологічним вимогам, підвищити ефективность та надійність функціонування системи міського водопостачання і водовідведення за рахунок реалізації водоохоронних, технічних, санітарних заходів, удосконалити технології підготовки води на водоочисних станціях, зокрема, завершити в місті будівництво другої станції знезалізення води, посилити контроль якості питної води. Навколо міста потрібно розвивати систему водозабору, адже місто розростається, і щоразу тернополяни збільшують споживання води. В місті необхідно реформувати систему транспортування питної води та водовідведення” - каже Микола Городецький.

Активіст наголошує: “Питання якості питної води вважаю пріоритетним у розвитку нашого міста. Бо що може бути важливішим, ніж здоров'я тернополян та їхніх дітей”.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews