Відомий поет з Тернопільщини відсвяткував 80-річчя

12.09.2020 16:43   Опубліковано : Анастасія Флейтута
Джерело: TeNews

Відомий поет, член Української Гельсінської Групи, Міжнародного ПЕН-клубу (1986), народний депутат України (1994–98 рр.), громадський і політичний діяч Миколи Андрійович Горбаль відсвяткував свій ювілей. З нагоди 80-річчя чоловіка у Борщівському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто фото-книжкову виставку.

Народився Микола Горбаль 10 вересня 1940 р. у с. Волівець Горлицького повіту Краківського воєводства. У 1945 р. його родину спіткала та ж сама доля, що і тисячі інших лемків – депортація в УРСР. Провівши рік на Харківщині, родина Горбалів потрапила в с. Летяче Заліщицького р-ну Тернопільської обл. Отримавши в 1957 р. середню освіту, Микола Горбаль закінчив в 1963 р. музичний відділ Чортківського педучилища. З вересня того ж року працював учителем музики в м. Борщів. Від 1970 р. чоловік викладав естетику у Борщівському технікумі механізації, керував молодіжним ансамблем., хором лікарів Борщівської центральної лікарні. У тому ж році, за складену ним поему «Дума» був звинувачений в «антирадянській агітації та пропаганді», заарештований і засуджений до 5-ти р. таборів суворого режиму і 2-х р. заслання. Микола Горбаль покарання відбував в політтаборах для особливо небезпечних державних злочинців в Мордовії, Пермській та Томській областях.

Після звільнення чоловік неодноразово затримували та обшукували. А у січні 1980 р. Миколі Горбалю сфабрикували нову справу та знову арештували і засудили до 5-ти р. таборів. На суді в останньому слові в’язень заявив, що він офіційно оголосив себе членом Української правозахисної Гельсінської Групи та, що його завжди більше турбувала доля власного народу, ніж його власна. Згодом йог неодноразово засуджували. Загальний термін ув’язнення, який відбув Микола Горбаль, – 16 років.

Після ув’язнення чоловік продовжував боротися за свободу України. Він писав вірші, які перекладалися англійською, німецькою та французькою мовами. Працював секретарем виконкому УГС, брав активну участь у політичних акціях, спрямованих на поглиблення демократизації і здобуття незалежності України. У 1990-95 рр. – голова організації УРП. Був депутатом Київської міськради, обраний депутатом до Верховної Ради України по мажоритарному округу Борщівського та Заліщицького районів Тернопільської області.

За свою незламність, патріотизм чоловіка нагородили Орденом Свободи.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews