Ошатний фоліант – в подарунок батькові до ювілею

12.09.2020 21:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

У книжковому світі Тернополя з’явилась цікава книга «Олег Смоляк у музиці та літературі». Її автор – Павло Смоляк. А ошатний фоліант – це подарунок батькові з нагоди ювілею, до 70-річчя від дня народження.

Подарунок безцінний. І, насамперед, для низки не одного майбутнього покоління. Бо ж передача інформації з вуст у вуста, погодьтесь, не надійно і подекуди не переконливо. Інша справа – запис на папері «довжиною» у 212 сторінок. Ознайомившись із текстом написаного, зрозуміла, що зовсім не знаю відомого тернопільського професора, єдиного у нашому краї доктора мистецтвознавства, хоча, здавалось – навпаки. Український етномузиколог, педагог, диригент, письменник, культурно-громадський діяч…

Після класичної передмови, якою відкривається книга, знайомимось із творчим портретом, що складається із підрозділів: «Дитинство та юність», «Здобуття професії», «Робота в палаці культури «Октябрь» та керівництво хоровою капелою «Будівельник» і камерним хором «Клич», «Робота в Тернопільському педагогічному інституті й наукова діяльність», «Наукове середовище», «Наукові публікації», «Участь у конференціях», «Організація тематичних лекцій, майстер-класів та науково-методичних семінарів, «Організація ювілейних академій і творчих вечорів», «Видавнича діяльність», «Громадська діяльність», «Літературна творчість». У розділі «Рецензії, відгуки на художні книги Олега Смоляка» розмаїте гроно відомих імен – Богдан Мельничук, Ігор Фарина, Анна-Віталія Палій, Тетяна Дігай, Михайло Клим’юк, Марія Назар тощо. Від одних тільки назв його книг віє родинним теплом і чарівним світом маленства (дитинством). До речі, авторство цього неологізму належить пану Олегу. «Загребльські придибенції», «Полумисок долонь», «Вербне голосіння», «Мишковицька любов», «Листи до коханої дружини» та інші. Намарним буде перераховувати все написане Олегом Смоляком, адже «Бібліографічний покажчик науково-методичних праць та літературних творів Олега Степановича Смоляка» (монографії, збірки народних пісень, навчальні підручники та посібники, програми навчальних дисциплін, тези статей, наукові статті, опонування кандидатських і докторських дисертацій, редагування, упорядкування та видання книг, творчі портрети, літературні твори, рецензії в газетах і журналах) – це 55 сторінок тільки одних назв! Окрасою видання є добірка кольорових світлин, на яких пан Олег із відомими музикантами та письменниками. Та й сама обкладинка має оригінальний дизайн: крізь рожеве тло, ніби із часових вимірів, проступають рядки з творів, ноти, а внизу – поетичне чотириряддя: «День згасав поволі./Вже упали роси./Сонце десь у полі/Опустило коси…».

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews