Івано-Франківськ: від минулого до сьогодення

18.09.2020 18:39   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: IfNews

Станіславів (сучасний Івано-Франківськ) заснований у 1662 році польським магнатом Анджеєм Потоцьким. Розташований у межиріччі Бистриць (Солотвинської і Надвірнянської) на території колишніх сіл Княгинина та Заболоття. Для укріплення поселення французький архітектор Франсуа Корассіні спроектував місто-фортецю у формі шестикутника, оточеного земляними валами та ровом, заповненим водою. Частина укріплень збереглися до нашого часу. В різні історичні періоди Івано-Франківськ входив до складу сусідніх держав, які звичайно ж вносили свої корективи в розвиток нашого міста.

У 2015 році Івано-Франківськ налічує 228 тисяч мешканців, та з кожним роком цей показник зростає. За останнє десятиліття місто стало одним із лідерів на ринку будівництва та введення в експлуатацію житла в Україні. У 2013 році саме Станіславів визнаний найбільш безпечним містом нашої держави. Із 2007 року він щорічно входить у п’ятірку найкращих міст країни за такими критеріями: вартість нерухомості, чистота, екологія, туристична привабливість, архітектура, інфраструктура, кількість садків та шкіл, рівень медичного обслуговування, низький прояв злочинності, вартість житлово-комунальних послуг та інше.

Івано-Франківськ розташований на південному заході України. Вигідне транспортно-географічне положення забезпечує хороше сполучення з різними містами та регіонами в межах держави, а також із сусідніми країнами: Польщею (200 км до кордону), Словаччиною (300 км до кордону), Угорщиною (300 км до кордону), Румунією (240 км до кордону).

Варто згадати й про екологію. Від Івано-Франківська до підніжжя Карпатських гір всього 35 км. Відповідно місто є одним із екологічно найчистіших в Україні. Безпосередня близкість рекреаційних зон сприяє розвитку туристичної галузі в місті, проведденню різних фестивалів і ярмарків. Для відпочинку в нас облаштовані 2 озера, парки і сквери та пішохідні зони в середмісті. Громадський транспорт Івано-Франківська представлений автобусами та тролейбусами, що сприяє швидкому пересуванню в місті та на околицях. Функціонує залізничний та автовокзал, міжнародний аеропорт активно розвивається велорух.

Добре розвинена в місті освітня галузь. Налічується 28 державних дитячих садків та декілька в процесі будівництва, 44 школи, 16 коледжів і ПТУ та 6 ВНЗ. Це дозволяє вибрати дошкільний чи навчальний заклад неподалік від місця проживання.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews