Львів’яни песимісти, а тернополяни — оптимісти (соцдослідження)

Львів’яни хочуть, щоб майбутнє після виборів було “не гіршим за теперішнє”, а тернополяни — щоб було кращим.

22.09.2020 16:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

До таких висновків дійшли львівські соціологи, порівнявши структуру проблем, які тернополяни і львів’яни вважають найважливішими у своїх містах.

Результати соціологічного дослідження щодо соціально-психологічного стану тернополян та оцінки електоральних настроїв презентував Центр з інформаційних проблем територій 22 вересня у Тернополі.

Згідно результатів опитування серед мешканців Тернополя переважна більшість тернополян  (78,3 %) підтримали позицію міського голови Сергія Надала у питанні продовження роботи шкіл та дитячих садочків, незважаючи на внесення міста урядом до «червоної зони». 16,2 % - побачили в такому рішенні і позитив і негатив. 3,6 % - оцінили його швидше негативно. Серед найважливіших місцевих проблем тернополяни назвали: стан доріг (28 %), медицину (22,9%); роботу ЖЕКів (17,2 %), коронавірус (16,6 %), благоустрій дворів (12,6 %).

null
null

За словами керівника проектів Центру Соломонюка Романа саме порівняння структури найважливіших проблем Львова і Тернополя дозволяють говорити про песимістичні настрої львів’ян перед виборами і оптимістичні — у тернополян.

“Тернополі виділяються проблеми, які є “точкою росту” (благоустрій дворів, робота ЖЕКів). Люди бачать у цих проблемах певний прогрес і хочуть бачити ще більше покращення. Проблеми пов’язані з безпосередньою діяльністю місцевого керівництва (водопостачання, вивезення сміття, транспорт) слабо виражені, тобто населення вважає їх в тій чи іншій мірі вирішеними. Натомість у Львові серед найважливіших є проблеми вивезення сміття, транспорту, що нетипово для інших міст. Ці проблеми в інших містах на середньому рівні важливості. Львів відстає у вирішенні цих проблем і не видно навіть перспективи їх вирішення. Безперспективність вирішення основних проблем впливає на соціально-психологічний стан. Таким чином, з точки зору соціально-психологічного стану - Львів перебуває у стагнації. Тоді, як у Тернополі відчуваються піднесені і більш оптимістичні настрої”, - зазначив під час прес-конференції Роман Соломонюк.

null

Різний соціально-психологічний стан тернополян і львівʼян впливає, як на рейтинги політичних сил, так і на рейтинги чинних міських голів.

Зокрема у Тернополі найвищий рейтинг мають політичні сили, які підтримують міського голову, що вказує на його міцні позиції на теперішньому етапі.

“У рейтингу політичних сил на виборах до Тернопільської міської ради лідерами є дві партії: ВО «Свобода» (21,3 %) та «Порядок. Відповідальність. Справедливість» (17,8 %), що випереджають усі решту політичних сил: ВО «Батьківщина» (8,9 %); «Європейська Солідарність» (5,4 %); «Голос» (3,9 %); Радикальна партія Ляшка (2,4 %); Українську галицька партія (1 %); інші партії (2,6 %).  36,7 % терноплян не визначились зі своїм вибором. Таким чином, у Тернополі дві партії, які відкрито підтримують міського голову, сумарно мають майже удвічі більшу підтримку (39,1 %) ніж всі решта партій, які сумарно набирають 24,2 %. Така тенденція вказує на стійку підтримку тернополянами чинного міського голови на теперішньому етапі”, - повідомив представник Центру.

null

У Львові найбільше симпатій виборця збирає головна опозиційна сила до чинного міського голови Андрія Садового і немає чіткого лідерства “мерської партії”, що свідчить про відсутність впевненої підтримки очільника Львова, попри те, що він головний претендент на перемогу.

«Європейська Солідарність» сприймається, як основна опозиційна сила і при цьому набирає найбільшу кількість голосів. «Самопоміч» - як партія мера не має чіткого лідерства, що свідчить про невпевненість львівʼян загалом і відсутність впевненості у підтримці чинного міського голови”, - зауважив Роман Соломонюк.

null

Серед кандидатів на посаду міського голови Тернополя, незмінну перевагу має Сергій Надал.

“Серед кандидатів на посаду міського голови у Тернополі незмінну перевагу має Сергій Надал (56,5 %). Інші кандидати мають значно нижчу підтримку: Віктор Овчарук (1,8 %); Ірина Яремчук (1 %), Віктор Гевко (0,5 %); Іван Сорокаліт (0,5 %); інші кандидати у сукупності — 2,5 %; 37,2 % тернополян не визначилися зі своїм вибором. Таким чином, у Тернополі більшість виборців не схильні до пошуку альтернативних кандидатів”, - вважає Роман Соломонюк.

null

Натомість у Львові є аж три потенційних учасників другого туру разом з Андрієм Садовим.

“Серед кандидатів на мера найбільше голосів набрав би чинний міський голова Андрій Садовий (37,8 %). Разом з тим є велика ймовірність виборів у два тури, оскільки у чинного мера є три сильні альтернативні конкуренти: Руслан Кошулинський, Олег Синютка, Ігор Васюник. Однією з головних причини підтримки міського голови Львова є страх негативних змін. Через стан психологічної стагнації виборець чинного мера орієнтується більше на стабільність на низькому рівні, ніж зміни, не сподіваючись, що такі зміни можуть привести до чогось доброго. За психологічним сприйняттям чинний голова Львова — кандидат песимістів”, -  зауважив Роман Соломонюк.

У Тернополі протилежна ситуація. Немає сильних опонентів міського голови, які б мали сильну базу підтримки виборців.

“Більшість тернополян не шукає альтернативи. Головні причини підтримки чинного міського голови Тернополя Сергія Надала — це впевненість; оцінка компетентності, професіоналізму; очікування подальших позитивних змін. За психологічним сприйняттям чинний голова Тернополя — кандидат оптимістів, що відповідає загальній оцінці позитивних соціально-психологічних настроїв тернополян”, - підкреслив Роман Соломонюк.

Аудиторія: мешканці Тернополя від 18 років і старші. Еквівалентна пропорційна вибірка, що відповідає соціальній та віковій структурі населення Тернополя, складає 580 респондентів. Допустима похибка 3% при 90%-му рiвнi довiр'я за Стьюдентом. Метод опитування: телефонні інтерв’ю на основі випадкової вибірки телефонних номерів. Термін проведення: 8 -12 вересня 2020.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews