У тернопільському «Зоокутку» могли би бути цікавими екскурсії внутрішньою територією

23.09.2020 20:13   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

За майже 40 років існування тернопільський зоокуток переживав різні періоди. У 80-х роках минулого столітті територію обгородили сіткою, розділили на вольєри і вперше привезли тварин - так народилась цікава для тернополян ділянка живої природи у парку Топільче. Майже 35 років огорожа була тільки одна і люди мали доступ до тварин, що для живої істоти не завжди добре, адже годувати тврин потрібно корисним кормом, а не свіжими булочками та цукерками.

Після початку співпраці з зоопаками України, куточок огородили ще одним парканом. Новий завідуючий зоокутка Іван Іванович Кужда - ветеринар і за професією, і за покликанням розказав, що два роки тому після приходу на нову роботу прийшлось важко працювати усім колективом, щоби звірі у зоокутку могли бути у безпеці і гарному настрої: "Ми вивезли з території декілька КАМазів сміття. Побудували прихисток для кожної тварини, переробили годівниці, завезли пісок, проклали доріжки - зараз можемо вже мріяти про збільшення звірів, дехто з наших улюбленців живе без пари, тому бажано було б купити тварину протилежної статі. Тут у нас щодня відбуваються різні цікаві події. Наприклад, видовище того, як купаються наші буйволи у річці варто уваги - вони повністтю занурюються та потім з фирканням з'являються на поверхні води. Наші кози приносять просто рекордні надої молока - одна коза має і вік поважниі і 4 - 5 літри корисного козячого молока щодня. Завдяки тому, що голова міста Сергій Надал персонально пообіцяв допомагати зоокуточку, у наших підопічних збалансоване харчування - овес, ячмінь, сіно. Не вистачає нам звичайного крану з водою, цього ми не маємо, чисту воду мусимо завозити і приносити, щоби напувати тварин та і для своїх потреб".

Минулого року проєкт про водопостачання "Зоокутка" подавали на "Громадський бюджет", але він не набрав прохідну кількість голосів, хоча був серед "малих" проєктів, цьго року керівництво парку просить тернополян підтримати їх пропозицію своїми голосами і тоді, можливо, можна буде подумати і про екскурсії усередині зоокуточка, ніби у маленькому зоопарку, адже на території зоокутка є невеличкі острівці, штучні річечки, і ставочки з водоплавними птахами, у просторих вольєрах пасуться олені, коні, поні, лами, муфлони, вівці. На "пташиному дворі" мешкають  лебеді, гуси, різні качки. У закритих окремих вольєрах можна роздивитись павичів, фазанів, цесарок, казарок, декоративних курочок і півнів, є родина декоративних кролів, мешкає страусиха.. "У нашому зоокутку є і унікальні тварини, яких не має в зоопарках інших міст - наприклад наш олень - він найгарніший серед всіх, що я бачив, але поки що без пари, - продовжує розповідь Іван іванович, - підростає наш малюк поні, для наших породіль ми влаштували спецальних загон, щоби їм там було затишно і безпечно родити дитинчат".

На території мешкають і киці, які прибились до тваринного світу зоокуточка. Працівники дуже просять допомогти зі стерилізацією цих пухнастих тваринок, щоби вони вже спокійно доживали свого віку на тих ділянках, які опанували.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews