У Шумському районі на двох дільницях вилучили бюлетені

25.10.2020 15:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Пресклуб

Про це повідомив під час пресконференції у Тернопільському прес-клубі начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. Причина вилучення – ТВК переплутала бюлетені для виборів депутатів до Шумської районної ради. Це сталося у с.Онишківці та с. Залісці.

Начальник поліції також зазначив: «Станом на 8 ранку з незначним запізненням відкрилися 5 дільниць в Тернополі (3) та в Гусятинському районі(2), у  зв’язку з неправильним підрахунком  бюлетенів для голосування та відсутністю одного з членів виборчої комісії. Станом на 08:30 вказані дільниці вже розпочали свою діяльність. Публічну безпеку та порядок на виборчих дільницях забезпечують поліцейські зі всієї області».

Громадська омбудсмена із захисту виборчих прав громадянської мережі ОПОРА Ольга Мазаєва звернула увагу на те, що на дільницях намагаються дотримуватися санітарних норм, виборцям виміряють температуру, однак  градусники показують часто-густо неправдиві дані. Приміром, 32,4 чи 33,6. Водночас спостерігачі від ОПОРИ фіксують значні черги біля дільниць. «Неприємний випадок стався у с. Нові Петликівці  Бучацького району. Один із журналістів побачив, що в одну кабінку для голосування зайшло двоє людей. Виявляється, що жінка має проблеми із зором, а тому запросила іншого виборця допомогти їй проголосувати. Однак, журналіст наполягав на тому, що жінка повинна була голосувати за місцем перебування. Спостерігачі дали роз’яснення представнику ЗМІ, що  жодних порушень немає».

Керівник правових проектів ТОО КВУ Володимир Курило повідомив, що на дільниці № 611150 у Тернополі було відмовлено бути присутнім на підготовчому засіданні спостерігачу, оскільки людина запізнилася на кілька хвилин. «Через технічні проблеми невчасно відкрилися деякі дільниці у Тернополі.  Зафіксовано три випадки, коли присутнім на дільницях журналістам повідомили, що вони не зможуть перебувати на дільниці після 20.00. Це суперечить законодавству», – наголосив Володимир Курило.

Про деякі проблеми старту голосування розповів і директор Центру суспільних досліджень «Поліс» Ігор Процик. Зокрема, він зазначив, що на дільниці № 611095 у Тернополі голосування розпочалося із запізненням о 8.35 через те, що  один спостерігач не там розписався у контрольному листку. «На деяких дільницях члени виборчих комісій вказують спостерігачам, що вони мають роботи, де вони мають стояти тощо. Це свідчить про недостатній рівень підготовки членів ДВК, – зазначив спостерігач. – Також біля однієї із дільниць перебував чоловік у куртці із символікою певної політичної сили, що суперечить виборчому законодавству. Чоловіку зроблено зауваження».  Ігор Процик також відзначив, що де-не-де ще зустрічається виборча агітація.

На такі факти звернув увагу і координатор коаліції «За чесні та прозорі вибори» Олександр Домбровський. «Так, наприклад, у день тиші в с. Плотича Тернопільського району виявлено два білборди. Дуже багато виборчої агітації розкидано по під’їздах в багатоквартирних будинках – про утилізацію їх мали би подумати комунальні служби. У соціальних мережах вчора розгорнулася справжня війна фейків… Хоча загалом значних порушень немає. Від нашої організації за перебігом виборів спостерігає 30 спостерігачів, працює кілька  мобільних груп».


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Пресклуб