Головний санітарний лікар Рівненщини назвав місця, де Covid-19 найбільш агресивний

14.11.2020 09:05   Опубліковано : Рівненський Новинар
Джерело: Рівненські новини

Коронавірус – захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Його поширення залежить від місця, площі приміщення та кількості людей в ньому.

Як розповідає головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов, на свіжому повітрі вірус не такий страшний, там інфекційні частинки швидко дифузуються, тобто зменшується концентрація. Значно агресивніший він у закритих приміщеннях.

«У різних приміщеннях Covid-19 поводить себе по-різному. Значно збільшується ризик зараження під час перебування у погано провітрюваних приміщеннях та протягом тривалого часу. Адже концентрація вірусних частинок накопичується в повітрі. Тому, якщо знаходитися більше кількох хвилин поблизу зараженої людини – відсоток зараження зростає», – зазначає Роман Сафонов.

Головний санітарний лікар Рівненщининавів дані епідеміологічного дослідження, відповідно до якого найбільше заражень мають внутрісімейне походження та перебування у розважальних закладах.

Так, близько третини (30%) спалахів коронавірусу поширюються в родині та між друзями. Незалежно від того, чи люди дотримуються безпечної дистанції, якщо вони проводять більшість часу разом, є велика ймовірність захворіти.

 

Чверть кількості заражень складають кафе, бари, караоке, ресторани та інші заклади дозвілля. Люди там проводять тривалий час, не користуються масками, а самі приміщення зазвичай мають невелику площу та недостатню вентиляцію. Найбільша небезпека – у вихідні дні, коли люди проводять більше часу у таких закладах, ніж у будні, тим самим маючи більші шанси підхопити вірус.

«Звичайно, ризик зараження падає в рази, якщо люди використовують маски для обличчя, дезинфікують руки, скорочують час перебування у закладах та постійно провітрюють приміщення. Це ключові фактори контролю над ситуацією», – відзначив Роман Сафонов.

Нагадаємо, в Україні вводять «карантин вихідного дня», запровадження якого дозволить зменшити кількість соціальних контактів і у такий спосіб уповільнити розповсюдження коронавірусу.

Як поширюється вірус від зараженої людини: під час мовчання, розмови та співу (Фото: Elpais.com)


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівненські новини