Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Збаразький «Рушник» розширює творчі обрії

14.11.2020 13:13   Автор : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

У збаражчан добра новина. Побачив світ третій випуск Збаразького літературно-мистецького часопису «Рушник» (Астон). Часопис – фоліант приємно вразив: ошатна тверда обкладинка, 228 сторінок, а серед них – 12 кольорових! Саме на них представлені творіння майстрів краю: вишиття, різьбярство. Кольородрук  став справжньою вишуканою окрасою книги.

Ось що написав у себе на сторінці ФБ редактор й упорядник  видання письменник Володимир Кравчук: «Складаю подяку за належну фінансову підтримку української книги голові Збаразької РДА Любомиру Балуку, голові Збаразької районної ради Світлані Боднар та депутатському корпусу району, начальнику відділу культури району, заслуженому працівнику культури України Олегу Гафтковичу. ВСІМ, хто доклав зусиль до з'яви цього видання – СПАСИБІ! Щира подяка директору Збаразької ЦБС Оксані Бойко, працівникам бібліотеки, а особливо Оксані Банирі та Василю Чорняку за неоціненну допомогу у підготовці до видання "РУШНИКА"! А також усім, хто був причетний до його створення».

Володимир Кравчук у свій час підготував і видрукував два випуски (2001, 2006) згаданого часопису. У ці видання ввійшли твори авторів літстудійців однойменної літературно-мистецької студії, яка працює при Збаразькому районному будинку культури і якою керує Володимир Кравчук.

Цікаво, що у самому слові «рушник» закладено інше слово, яке спонукає до дії – рушати. Можливо це й спрацювало, адже від першодруків видання  минуло трохи часу. У просторовому вимірі енергетичний «двійник» «Рушника» викристалізувався, змужнів, збагатився силою… Відтак його творчі обрії розширилися, набрали могуті і міці. Представлені розділи мають назви, які перегукуються із мистецтвом вишиття: «І на тім рушникові», «Мережки», «Пісенне вишиття», «Веселі візерунки», «Творчі орнаменти», «Старовинні узори», «Незабутнє вишиття». Це і поезія, проза, пісні, спогади про тих, хто відійшов у засвіти. На обкладинці використані світлини Богдана Кузьми – Збаразькі храми. Ідея саме такої обкладинки належить Володимиру Кравчуку: «Всі вишиття насправді починаються із духовності, тому й виник такий задум».


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews