У парку Топільче у суботу та неділю на Сереті перевертались човни та відбулась "Гуцульська гонка"

16.11.2020 23:13   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

Щовесни і щоосені у парку Топільче на річці Серет відбуваються водні змагання “Той, що греблю рве" від команди TURE, людей, які обожнюють сплави річками і яких не лякає холодна погода і низька температура води. На каяках - таких човниках, які герметично закриваються на рівні пояса і у яких вміщується тільки одна людина, та на сапах. Для змагань прокладається спеціальна траса - над річкою підвішуються ворота для проходу учасників змагань та для м'яча. Змагання різноманітні - від проходження траси на час до спільної гри з м'ячем та "Гуцульської гонки". "Гуцульська гонка такий спеціальний маршрут, скоріше для розваги глядачів - це унікальний маршрут наших змагань, - розказав Володимир Горон, - початок на схилі над річкою. На каяках ми спускаємось, спочатку, як на санчатах просто у воду, потім долаємо різні перешкоди - одна з них колода, що лежить під водою і під нею потрібно пірнути та проплисти." Не змокнути професіоналам та новачкам допомагає спеціальний одяг з латексними рукавами та воротом. Обов'язковим є шолом та рятувальний жилет для початківців.

Глядачів завжди заворожують моменти, коли такий човник раптом перевертається та людина на мить щезає під водою, щоби знову випірнути та продовжити свій маршрут. Змагання в Тернополі "Той, що греблю рве 2020 осінь" організовують з дев'яностих років минулого століття. Хоча назвати їх багатолюдними складно, але без глядачів і тих, хто хоче спробувати сплави на каяках, сапах подія не залишається. Любомир Гора та Володимир Горон - головні організатори. Для новачків підготували гідрокостюми, каяки та сапи, просто на воді проводили навчання, як керувати спритними каяками. Особливо важливі поради щодо того, як себе вести під водою, адже ці маленьки судна потребують вправного керування і спочатку намагаються перевернутись самі, без бажання людини.

Цього року кількість учасників - до двадцяти людей, є і зовсім юні хлопці та одна дівчина - діти Володимира Горона. Хлопці на воді у каяках, за словами батька, з чотирьох років, а Яна вже підкорює серьйозні гірські річки. Учасники звернули увагу, що осінній Серет цього року обмілів. А ось погода порадувала теплом і відсутністю дощу.

Нагодували смачним гарячим обідом учасників змагань громадські активісти з ГО "Клуб любителів зимового плавання Нептун" - у перший день змагань зварили 40 л рибною юшки та спекли картоплю.

Змаганні тривали два дні - 14 та 15 листопада.

Судна: каяки морські, WW каяки та SUP.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews