Острозьку академію розмістять на туристичних листівках у проєкті «Кишенькова країна»

19.11.2020 19:12   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Острозьку академію відсканували та зробили 3D-модель у проєкті «Кишенькова країна».

Тривимірну модель розмістять на туристичних листівках доповненої реальності, які можна буде подивитися за допомогою смартфону і розробленого туристичного додатку. Повідомляє http://www.visti.rovno.ua/ 

  • Зараз після закінчення школи всі мріють вступити в університет у великому місті, та колись було не так. Освіта не була такою доступною, а місць, де можна її отримати, було мало. При цьому не тільки можливість, а й право на неї, мали далеко не всі. Тож цінуйте те, що маєте зараз і сідайте читати про давні навчальні заклади Острога.
  • Невелике місто Острог – домівка аж двох навчальних закладів, що зіграли значну роль у розвитку освіти на теренах України. Це Острозька слов’яно-греко-латинська школа та Острозький колегіум.
  • Острозька слов’яно-греко-латинська школа – найперша українська навчально-наукова установа. Заснував її у 1576 року князь Костянтин-Василь Острозький за зразком навчальних закладів у Європі. Тут так само вивчали 7 вільних наук та вищі науки, як от медицину, богослов’я та філософію. Академія стала alma mater для таких історичних діячів як Єлисей Плетенецький – архімандрит Києво-Печерської лаври та Петро Сагайдачний – гетьман та кошовий отаман Запорізької січі.
  • Та і з приходом у місто єзуїтів з їхньою якісною та доступною освітою, у другій третині XVII ст. Острозька слов’яно-греко-латинська школа перестала користуватись таким попитом і занепала, поступившись місцем Острозькій єзуїтській колегії, відкритій 1625 року.
  • Також можна переглянути 3D-модель Острозької академії за посиланням – https://skfb.ly/6VpPv

«Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти завжди з собою в кишеню. Запросити у подорож, привезти клаптик спогаду, подарувати емоцію – сучасні технології творять неймовірне. Кишенькове місто – проєкт, який популяризує архітектуру міст через сувенірну AR-продукцію. Ми привертаємо увагу до руйнування історичних пам’яток, а усі оцифровані моделі віддаємо фахівцям для реставрації та реконструкції», – говорить команда SKEIRON.  

«Кишенькова країна» – це наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України за підтримки УКФ. Під час експедиції команда SKEIRON охопить усі 24 регіони та АР Крим великої країни зі Сходу на Захід і з Півночі на Південь і оцифрує 40 об’єктів архітектурної спадщини. 

 

Мандрувати Україною можна реально або віртуально. В одній руці – смартфон, в іншій поштівка з зображенням замку, палацу, сакральної пам’ятки, а на звороті qr-код для сканування. Усі оцифровані об’єкти будуть доступні у форматі 3D-моделей та доповненої реальності на IOS та Android в додатку «Pocket City AR» з аудіогідом української та англійською мовами. Цей додаток створено для прихильників інтелектуального та інтерактивного туризму і несподіваних відкриттів культурної спадщини. 

Джерело: http://www.visti.rovno.ua/ 

 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews