Як народжується майбутня виставка: у світі мистецької таїни

24.11.2020 11:13   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Замало відвідувати «готові» мистецькі виставки, набагато цікавіше  зазирнути у «святая святих» самого процесу підготовки до майбутнього вернісажу. Мені з цим пощастило. Відома народна майстриня з Тернополя, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, вчителька-методистка, лавреатка премії імені Богдана Лепкого Галина Дудар люб’язно дозволила зазирнути у світ її творчої робітні.

З’ясувалось, що зараз, коли за вікном осінній падолист, в її уяві панує (буяє) зовсім інша стихія, ім’я якої – весна. Пані Галина живе нею, наснажується і… читає «На крилах пісень» – ранню поезію Лесі Українки. Читає і прислухається до своїх відчуттів. Кожний прочитаний вірш відгукується у серці і так народжується неймовірної краси витинанка. До того ж, чимало їх у кольорі. Виставку відомої тернопільської майстрині Галини Дудар, приурочену до 150-річчя з дня народження української поетеси Лесі Українки, тернополяни зможуть побачити наступного року у лютому.

Вдивлятись у витинанку і чути відгомін Лесиного Слова – дивовижні відчуття! Наразі це «Давня весна» («… якби я ваші промені мала,
я б ніколи не мовила слова»; «Ви щасливі, пречистії зорі»,  «Вишеньки»,  «До мого фортеп’яно», «Росла в саду конвалія», «Красо України Подолля», «Лісова пісня», «Сафо», « У магазині квіток» тощо. Ось так несподівано ожили вірші під руками талановитої і щиросердної краянки. А тим часом Тернопіль в очікуванні приємного дива…

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews