Шість запитань до Олександра Дехтярчука про життя громад великої Дубенщини

30.11.2020 09:11   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews
Сьогодні Олександр Дехтярчук, народний депутат попереднього скликання Верховної Ради України, готується прийняти присягу до новообраної Рівненської обласної ради і не полишає роботи у громадах краю.
 
Ми розпитали Олександра Володимировича про враження від останніх виборів, плани роботи в облраді і поговорили на ряд важливих тем, які турбують жителів Дубенщини, Демидівщини, Млинівщини і Радивилівщини.
 
Чи задоволені Ви результатами місцевих виборів?
Наша команда «Європейської солідарності» має чимало депутатів у місцевих радах усіх 19 громад новоствореного великого Дубенського району, а в районній раді – 11 місць.
Щодо себе, то жителі краю своїм вибором 25 жовтня самі підказали мені наступний напрям роботи, а саме депутатство в Рівненській обласній раді.
Я балотувався до обларади в списку «ЄС» під номером сім. Та, завдяки підтримці виборців, опинився на першому місці з 5132 голосами, за що – найщиріша вдячність людям!
 
Яку посаду Ви б хотіли зайняти в обласній раді?
Не прагну жодних посад. Хочу працювати депутатом, за якого буде не соромно пересічному жителю і Дубенщини, і Демидівщини, і Млинівщини, і Радивилівщини. Звичайно, буду в комісії з питань місцевого самоврядування, захищатиму інтереси територіальних громад нашого краю і області.
Усією командою ми хочемо реально працювати на розвиток, а не робити порожні політичні заяви, про що й звітуватимемо щопівроку.
 
Які стратегічні напрямки депутатської діяльності визначаєте для себе як першочергові?
Хоч я ще й не прийняв присягу, але вже маю близько десятка депутатських запитів і звернень, які лобіюватиму найперш.
Буду намагатися ламати ті негативні традиції, які сформувалися в облраді – підкилимкові ігри, «договорняки», розподіли фінансових ресурсів за інтересами, а не потребами людей і громад.
Так склалося, що всі наші губернатори були «будівельниками» і мали записаний на дружин, тещ чи інших родичів бізнес у цій сфері. Відповідно, кошти з перевиконання бюджету спрямовувалися виключно на будівництва. У той же час як страждали інші сфери, зокрема медицина. Уявіть, пандемію коронавірусу область зустріла із 10 ліжками з киснем! А гемодіаліз, ліки людям із орфанними захворюваннями та іншими невиліковними хворобами! Ці питання обласна рада не має права перекладати на плечі хворих! Тому на трибуну облради я виходитиму з ініціативою першочергового вирішення саме цих питань!
 
Ваші думки з приводу створення Великого Дубенського району?
Нинішня влада знівелювала, деякою мірою, реформу децентралізації - не можна було створювати райони, не затвердивши попередньо цілого ряду юридичних документів: передача майна, повноваження районних рад, їх фінансування. Районні ради є зайвими і повинні бути ліквідовані, а ресурси та майно потрібно передати громадам.
 
Чи передбачаються якісь важливі зміни у діяльності об’єднаних територіальних громад?
У профільному комітеті Верховної Ради всерйоз обговорюється пропозиція Постанови про укрупнення громад – від 15 тис. мешканців. Я ж є прихильником добровільного об’єднання.
У цьому контексті варто згадати й інфраструктурну субвенцію: новостворені громади протягом п’яти років мали отримувати її з розрахунку на кожного жителя. Цього року цих коштів громади вже не отримали, всі вони пішли в «антиковідний фонд», де їх «закопали» – у великому будівництві – без тендерів і за великими розцінками…
 
Як виборці можуть контактувати з депутатом обласної ради?
Мій номер телефону той самий ось уже близько двадцяти років. Він, як і номер офісу, буде на всіх інформаційних бордах і стендах. Чесно кажучи, я чекаю повернення в активну депутатську роботу і до спілкування з жителями нашого краю. Моя формула роботи проста: зосередитись на праці для своїх громад!
 
За матеріалами інтерв’ю Володимира Мартинюка.
 
null
На фото Олександр Дехтярчук

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews