У Чорткові змінять схему дорожнього руху, щоб зберегти Домініканський костел

07.12.2020 19:13   Автор : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

У Чорткові змінять схему дорожнього руху, щоб зберегти одну з головних архітектурних пам’яток міста - Домініканський костел. Зокрема, діятиме   двосторонній рух на вулиці Степана Бандери біля «ОщадБанку», натомість заборонять проїзд автомобілів біля входу в костел у напрямку вулиці Тараса  Шевченка. Також біля «ОщадБанку» заборонять зупинку і стоянку автомобілів та встановлять обмеження швидкості – до 40 км/год. Окрім того, на вулиці Степана Бандери на даному відрізку дороги не можна буде проїжджати великогабаритному  транспорту. - повідомляють у міській раді.

Нова схема руху транспорту у Чорткові зараз знаходиться на погодженні у поліції, після того її мають затвердити на найближчому засіданні виконавчого комітету міської ради.

«На стінах та підлозі Домініканського костелу почали з’являтись тріщини. Саме тому доктор геолого-мінералогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в області науки і техніки Едуард Кузьменко дослідив стан костелу та провів інженерно-геологічну оцінку умов території навколо історичної пам’ятки. Згідно зі звітом професора, серед причин деформації костелу: зсувні процеси, просідання, а головне – наявність інтенсивного руху транспорту по вул. Ст. Бандери. Відповідно спеціаліст запропонував ряд заходів, котрі покликані зберегти костел, серед яких припинення руху транспорту на цій ділянці та перетворення вулиці на пішохідну зону», - розповідають працівники Чортківської міської ради. Вони зауважують, що нова тимчасова схема дорожнього руху дасть змогу зменшити потік транспорту на цій ділянці дороги.

Також у міській раді повідомляють, що, аби зберегти костел, -  розроблятимуть цілий комплекс заходів, який допоможе уникнути руйнації споруди. А саме: мають обстежити водоканалізаційну мережу на вулицях   Степана Бандери, Шевченка та Мельника, облаштувати дренаж підземних вод зверху вниз в ґрунтах дворику костелу та, за потреби, збудувати  протифільтраційну стіну вище костелу.

Катерина Богуславська


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews