Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

«Ясининицький навчально-реабілітаційний центр» - територія добра для діток з особливими потребами

15.12.2020 10:35   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Для діток з особливими потребами необхідні й особливі умови для навчання й розвитку. На Рівненщині є заклади, де забезпечують маленьких вихованців усім необхідним.

Комунальний заклад "Ясининицький навчально-реабілітаційний центр" був створений у 2009 році шляхом реорганізації Ясининицького дитячого будинку спеціального призначення. Це заклад для дітей з особливими освітніми потребами.

На даний час тут функціонують дві дошкільні групи і п'ять класів початкової школи. Заклад забезпечує права дітей із складними порушеннями розвитку на відповідний рівень освіти, їх соціалізація шляхом здійснення комплексної корекційно-реабілітаційної допомоги. Діти займаються за спеціальними корекційними освітніми програмами. Проживають і навчаються вони у сучасних, комфортних умовах.

З дітьми працюють вчителі-дефектологи, логопеди, реабілітологи, практичний психолог, інструктор з фізичного виховання та лікувальної фізкультури, музичний керівник, вчителі ритміки, розвитку мовлення, альтернативної комунікації тощо. За здоров'ям дітей стежать лікар-педіатр і медичні сестри. До послуг вихованців просторі класні та ігрові кімнати, по сучасному облаштовані навчальні кабінети, музична, фізкультурна зали, кабінети реабілітації та занять лікувальною фізкультурою, басейн, медичний пункт, затишна їдальня, фітобар, медпункт, ресурсна кімната тощо.

Основні завдання, які ставлять перед собою педагогічні працівники у роботі з вихованцями центру - сприяння їх соціальній адаптації, формування і розвиток елементарних побутових навичок, організація і забезпечення соціальної взаємодії дитини, адже навчання такої категорії дітей повинно орієнтуватися не на оволодіння знаннями, а формування життєво важливих умінь і навичок.

Заклад працює за корекційно-розвитковими програмами якими передбачено вивчення предметів, яких немає в загальноосвітній школі, зокрема соціально-побутове орієнтування, альтернативна комунікація, розвиток мовлення, предметно-практична діяльність, психомоторний та сенсорний розвиток, ритміка, лікувальна фізкультура. Не дивлячись на срецифіку освітньої роботи, навчання в 1-3 класах відбувається за стандартами Нової української школи.

З 2017 року заклад очолює Олександр Оксимчук. За три роки керівництва, йому вдалося значно покращити матеріально-технічну базу закладу, покращити умови проживання та навчання вихованців центру. За його керівництва в закладі поміняли систему освітлення, замінили меблі, телевізори, побутову та оргтехніку, поставили сучасний ігровий майданчик тощо. Для цього керівник використовує не лише бюджетні кошти, а й залучає спонсорську допомогу.

null
На фото КЗ «Ясининицький навчально-реабілітаційний центр»

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews