Про життя і Слово з письменником розмова

18.12.2020 13:13   Опубліковано : Вікторія Дайвер
Джерело: TeNews

Затишна розмова із письменником Олександром Вільчинським відбулась в рамках клубу поціновувачів сучасної української літератури «ЛітПростір» в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді. Літературно-мистецька вітальня  бібліотеки вирізняється особливою атмосферою, завжди чудовим оформленням інтер’єру, що спонукає присутніх до легкого та щирого спілкування. А коли гостем зустрічі є не лише професійний літератор, журналіст, науковець та викладач, а й людина, що вміє та навчає бачити красу людської душі, світу, в якому живемо,  то  такі хвилини  дарують естетичну насолоду та  залишають чудовий післясмак.

Олександр Казимирович поділився  спогадами про початок творчої стежини, яка з роками перейшла в широку літературну  дорогу. Автор відверто розказував про прототипів своїх героїв, улюблені жанри, джерела натхнення. А також письменник поділився міркуваннями про життя. Помітно вражає його естетичне сприйняття світу та щира залюбленість у рідний край. Навіть на географічній карті він творчим оком бачить Тернопіль як кораблик,  ліс як зелене око,  довкола якого намисто з  медальйоном та  селами-намистинами. 

null

Відомо  вислів, що письменник – не той, хто багато пише, а той, кого багато читають. Книг видано в Олександра Казимировича чимало (це і повісті, романи, есе, детективи),  і  читають його багато. Особливою популярністю, як зазначила модератор зустрічі Лідія Грищук, користуються детективи автора. Творчі плани та ідеї вирують у нього і надалі. Пан Олександр поділився приємною звісткою,  що невдовзі, на початку нового року вийде друком уже повністю завершений новий роман - про маму.

- Дуже відповідальний для мене текст, про маму і сина… насичений подіями та спогадами, - каже автор.

null

Серед іншого говорили і про шлях письменника  на війну добровольцем  та книгу "У степу під Авдіївкою", в основі якої - особисті враження, коли взимку 2016-2017 років він перебував як рядовий боєць в одному з добровольчих підрозділів на сході, про нове явище у сучасній літературі – літературу учасників АТО. А також про загальнолюдські цінності та толерантність в сучасному світі, роль творчої інтелігенції в розвитку свідомого громадянського суспільства.

Очільник Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Смик подарував  бібліотеці та Олександру Вільчинському  плакат «Письменники Тернопілля», на якому  у  творчому сузір’ї розміщене  і фото  Олександра Казимировича.

За життєву позицію, за Слово про важливе, актуальне присутні щиро подякували письменнику, а бібліотеці – за організацією цієї зустрічі.

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews