Про американського актора родом із Тернопільщини

25.12.2020 13:43   Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко
Джерело: TeNews

25 грудня 1907 року в  селі Купчинці на Тернопільщині народився Маркіян (Михайло) Мазуркевич, який в майбутньому став відомим американським актором та спортсменом. Шанувальники знали його під іменем Майк Мазуркі.

Маркіян (Михайло) Мазуркевич емігрував до США, коли йому виповнилось чотири роки, туди він поїхав до батьків, які переїхали туди невдовзі після його народження.

До американської школи тернополянин, пішов уже під новим іменем Майк. Проте родина робила все, щоб мова та традиції не були забуті хлопцем.  Змалку він зростав в українському середовищі, з юних літ любив декламувати українські вірші, навчався в балетній школі легендарного Василя Авраменка.

Далі було навчання на юридичному факультеті Нью-Йоркського університету Фордгем, і потім робота в одній із фірм на Волл-стріт.

Маркіяну Мазуркевичу вдалось поєднати кар’єру актора та спортсмена. І там, і там були успіхи.

З його біографії знаємо, що він закінчив Менгеттенський спортивний коледж у 1930 році. Ще до дебюту в Голлівуді, він прославився як борець-професіонал важкої ваги, знаємо, що на його рахунку понад 400 матчів. Також він був гравцем професійних футбольних та баскетбольних команд. А пізніше суддею на міжнародних змаганнях із боротьби в Азії, Європі, США.

Через спорт Маркіян Мазуркевич прийшов до акторства. Його дебют відбувся у 1941 році у стрічці «Шанхайський жест». Всього на його рахунку 150 ролей у фільмах, із них понад 130 ролей у голлівудських стрічках. Ми його могли бачити у  картинах «У джазі тільки дівчата» (1959) Біллі Вайлдера, та «Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ» (1963).

До кінця життя однією з найзаповітніших мрій американського актора було відвідати Україну та побачити, де ж жили його предки і народився він сам. Помер Маркіян (Михайло) Мазуркевич у поважному віці, коли йому було 82 роки. Це сталось 9 грудня 1990 року в місті Ґлендейл, штату Каліфорнія, США. Актор був похований за православним обрядом, відспівували актора в українській церкві Святого Володимира Ґлендейла.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Майк Мазуркі

 

null
Кадр з фільму «В джазі тільки дівчата» (Some Like It Hot, 1959). Перший з ліва Майк Мазуркі

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews