Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

Етно-рок-Діва з Рівненського Полісся презентувала перший аудіоальбом «Етно-вірші» (ФОТО)

30.12.2020 11:53   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Етно-рок-Діва з Рівненського Полісся або Голос із бурштинових копалень. Голос, який проникає одразу в серце! Це про Ірину Баковецьку, письменницю, яка співає власні вірші у авторському неповторному жанрі!

У грудні відбулася презентація її першого аудіоальбому "Етно-вірші". Це стало можливим завдяки інституційній підтримці Українського культурного фонду.

«Я дуже рада, що завдяки Українському культурному фонду здійснилася одна з моїх найзаповітніших мрій. Нині митці через відсутність фінансової підтримки мають невелику можливість продукувати свою творчість. Мені пощастило, що мою ідею і мрію підтримав УКФ і що сьогодні я мою можливість поділитися своєю творчістю зі своїм тепер уже слухачем.  Етно-вірші це мій власний авторський жанр. Але я буду щиро рада, якщо знайдуться послідовники, які візьмуть його за основу і створюватимуть свій власний культурний продукт», - каже Ірина Баковецька-Рачковська.

Свого часу Ірина Баковецька захопилася язичницькою культурою і як результат почала писати тексти сакрального напрямку. Етно-вірші як жанр з’явилися спонтанно ще у 2014 році на столичній презентації книжки «Із ребра хаосу». Письменниця тоді не просто читала свої твори, а вирішила проспівати їх  в поліському етно-стилі. Так з’явився авторський стиль письменниці, який поєднує в собі поліський етно-спів, сучасну рок-музику та некласичні авторські вірші. «Етно-вірші» Ірини Баковецької - це синкретизм власної поезопрози авторки, фольклорних вставок-голосінь, етнічних звуково-голосових ефектів, мантричної аудіуальної та вербальної ритміки і екпресивної сучаної музики.

Олена Семенович, культурна менеджерка, телеведуча: «Мені здається, що Ірині Баковецькій-Рачковській вже потрібно збиратися їхати на Євробачення. Тому що те, що вона робить – це стильно, це по-укранськи. Вона епатажна, у неї є спрацьований гурт, а її пісні її дуже глибокі, вони пронизані українською ідентичністю»

Етно-вірші Ірини Баковецької  - це не лише унікальне та вміле поєднання прадавнього поліського етноспіву із сучасними творчими напрямками і жанрами. Це популяризація української мови, мультикультурності в літературі, вітчизняного мистецтва та літератури.  

Світлана Богатирчук-Кривко, депутат Рівненської обласної ради: «Останнім часом ми всі дивуємося, чому такий інтерес до етно. Очевидно, нам всім не вистачає відчуття нашого коріння, нашої поліської ідентичності. Ірина  з нашої поліської землі. Вона вміло поєднує сучасне і минуле. Це жінка, мама трьох дітей, чудова донька, гарна дружина. Вона розмовляє серцем – це відчувається. Вона знана не лише на Рівненщині, а й в Україні. Я вважаю, що увесь світ має почути наш поліський спів і нашу поліську душу».

Над  альбомом «Етно-вірші» Ірина зі своєю командою, а це музиканти Михайло Дробина,  Артем Аврусевич та Дмитро Кірічок,  працювала три місяці.  І ось 20 треків вже готуються до тиражу. Також «Етно-вірші» будуть розміщені на ютуб каналі авторки та у соціальних мережах. А це означає, що творчість письменниці стане доступнішою для її поціновувачів.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews