Скансен Сарненського історико-етнографічного музею розпочинається з вітряка, - Єва Філіпович

11.01.2021 12:11   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews
Завідувачка музею історії Національного університету водного господарства та природокористування, а також відома рівненська мандрівниця Єва Філіпович поділилися враженнями від подорожі на Сарненщину.
 
«В нашу епоху щільної залежності сучасної цивілізації від вуглеводневих ресурсів (нафта, газ різного походження, в меншій мірі - вугілля) гостро постає питання про відновлювальні джерела енергії з вітру, води і сонця, адже корисні копалини не небезмежні. Все рано чи пізно виявляється скінченним. І перспектива людства через гострий брак ряду природних ресурсів бути відкинутим у своєму розвитку на 2-3 століття назад цілком реальна.
 
Тому, щоб навчитися заново (пригадати), як виживати та забезпечувати себе необхідним в майбутніх можливих реаліях, і створюються скансени - музеї під відкритим небом, де відбувається концентрація речей побуту, способу їх виготовлення, знарядь господарювання в полі-саду-городі та переробки урожаю для швидкого вжитку і збереження його про запас. Промисли мисливста-рибальства-бортництва в кожному регіоні мають свої особливості, але в цілому спрямовані на розширення гастрономічного різномаїття продуктів харчування і формування традиційної національної кухні.
 
То ж етнографія - це не лише співанки-вишиванки, казки-легенди, ткання-малювання. Цим вже і зараз ситим не будеш. Голодний спершу думає, що закинути в "кишку", бо вчорашнього добра шлунок не пам'ятає. А коли в господі лад, діти нагодовані, худоба доглянута, а в коморі є запас на свята і на "чорний" день, аж тоді можна дати волю реалізації творчого потенціалу будь в чому і будь з чим, що потрапить під руку, чи на що впаде погляд.
Для творчих звитяг предки мали можливість, яка не забирала час і сили на роботу в полі, лісі і т.п. Таким було дозвілля довгими зимовими вечорами. Під співи, розповіді, вигадливі історії для присутніх. І користь для життя від виготовлених речей, і прагнення краси в рутинному побуті, і відрада для душі та серця! Вміння і природний смак майстрів із народу - показник культурного розвитку. Всеохоплююче поняття культури і є підвалинами національної самоідентифікації кожної нації.
 
Скансен Сарненського історико-етнографічного музею розпочинається з вітряка. Унікальність об'єкту полягає в тому, що головною його віссю є стовп, наколо якого відбувалося обертання вітряка за вітром. Народні умільці, а не закордонні майстри виготовили цей вітряк у свій час - без інженерної та архітектурної освіти.
Бажаючі зазирнути в середину і роздивитися внутрішню будову цього дива ще й почують історію вітряка і як він служив не одній сотні поліщуків. То того варте».
 
null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

null
 Фото: Єва Філіпович

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews