На Золочівщині планують реставрувати церкву XVIII століття

03.02.2021 16:21   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: «КРАЙ»

Церкву у селі Заболотці на Золочівщині пропонується відреставрувати за співфінансування з обласного бюджету.

Читайте також

У Львові підсвітили церкву святих Ольги та Єлизавети

Про це інформує Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА, пише - «КРАЙ».

Дерев’яний храм зведений 1746 року на місці старішого, спаленого татарами у 1648 році. Він – у центрі села, біля шляху на Лугове. І має статус пам’ятки архітектури національного значення (охоронний № 1337).

У 1867 році дах церкви вкрили оцинкованим залізом, а в інтер’єрі з’явилися розписи, оновлені у 1933 році майстром Іваном Сахно.

Та двадцяте століття для церкви не було щасливим: 1961 року (за іншими даними — у 1964) церкву закрили для богослужінь. Водночас вивезли звідси низку церковних реліквій, зокрема унікальне рукописне Євангеліє XIII століття.

Відкрили церкву у Заболотцях лише 1989 року. Кілька років тому тут розпочали реставрацію, яку так і не завершили. Наразі церква недіюча і потребує термінових протиаварійних робіт. Тому фахівці департаменту рекомендують включити її як об’єкт для фінансування цього року.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: «КРАЙ»