Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Голова парламентської комісії із захисту прав інвесторів Галина Янченко відвідала «Кроноспан Рівне»

12.02.2021 18:12   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

З робочим візитом на Рівненщині сьогодні перебуває народний депутат Галина Янченко. Вона є головою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів. У Рівне депутатка приїхала разом із місцевим депутатом-мажоритарником Олександром Ковальчуком, щоб прореагувати на численні звернення рівненських інвесторів. Вони заявляють про порушення їхніх прав. Також Галина Янченко вивчала, як на Рівненщині реалізовуються великі проекти з місцевими та іноземними інвестиціями. 

null

 

«Кроноспан» - це найбільша і найсучасніша інвестиція на Рівненщині. На заводі в селі Городок буде найвищий рівень екологічної безпеки та технологій.  Тут будується завод, який відповідатиме європейській директиві Best Available Techniques (BAT) або Найкращі доступні технології та методи керування. Вони вже діють у Європі. В той же час Україна тільки починає підготовку до їх імплементації.  Тим часом, «Кроноспан» вже встановлює таке обладнання, яке відповідатиме таким високим стандартам.

null
 

Про проблематику роботи інвесторів говорили під час зустрічі із парламентарями на будівельному майданчику майбутнього заводу.

«Інвесторам доводиться багато працювати, щоб перетворити мрію на реальність. Насамперед – це відсутність необхідних майданчиків для впровадження такого проекту, адже для масштабного виробництва необхідна не тільки земельна ділянка, а й всі комунікації відповідної потужності. А цього якраз критично бракує. Саме тому ми обрали вже діючу промзону в Городку, де все це є. Правда для того щоб почати нове будівництво, треба було витратити багато часу та коштів для демонтажу старих аварійних споруд, - розповіла під час зустрічі генеральний директор ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська. - Також складним і тривалим, зазвичай, є процес отримання всіх необхідних дозволів та погоджень. Неповороткість бюрократичної машини – може затягнути реалізацію проекту на місяці. А це теж суттєво шкодить інвестиційному проекту. Загалом його реалізація вже триває 28 місяців. За кращої роботи дозвільних інстанцій проект міг би реалізовуватися набагато швидше».

Чимало проблем виникає й через недобросовісну конкуренцію, коли використовується неформальний вплив на різні інстанції, є спроби максимально перешкодити проекту.

«Ми отримуємо депутатські запити від немісцевих проросійських депутатів, це спам зі скарг від нібито активістів у різні інстанції, це написані під копірку формальні судові позови до нового будівництва. Все лише для того, щоб хоч якось нашкодити новому виробництву», - зауважив виконавчий директор ТОВ «Кроноспан Рівне» Павло Пильтяй.

Не менш важливим є законодавче встановлення прозорого і  чесного ринку деревини, щоб виробничники могли забезпечити себе українською сировиною, виробити з неї продукцію. Ми підтримуємо бажання законотворців нарешті навести лад у цій галузі. Кожен з нас має бути свідомим того, що ми маємо працювати на розвиток української економіки. Нарешті зробити так, щоб Україна не була сировинним придатком, а будувала свою економіку.

«Україна має працювати над підтримкою інвесторів. Важливо, щоб формувався сприятливий інвестиційний клімат, а права інвесторів не порушувались. Підприємці мають зосередитися на виробництві, а не на протистояннях з недобросовісними чиновниками. Дотримання прав інвесторів і допомога їм у встановленні законності – головне завдання нашої комісії», - підкреслила  народний депутат Галина Янченко. 

За словами народного депутата Олександра Ковальчука, важливо не тільки залучати інвесторів, а й робити це відповідально:

«Компанії-інвестори мають пам’ятати про соціальну відповідальність перед громадою, де будують нові виробництва.  Прикладом є компанія «Кроноспан Рівне», яка не тільки створює нові робочі місця та сплачує податки, а й інвестує додатково у розвиток громади. Компанія з власної ініціативи почала роботу з облаштування посту спостереження за станом атмосферного повітря в Городку».

Під час візиту  також народні депутати ознайомилися з роботами на будівельному майданчику нового підприємства.

null
 


 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews